Emekliye enflasyon müjdesi!

Emekliye enflasyon müjdesi!

Zamlarını enflasyona endeksli alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak ayına ilişkin beklentileri arttı. 6 aylık Haziran- Aralık enflasyonunun yüzde 3'ün üzerinde çıkacağı öngörüsü ile de memur emeklilerine enflasyon farkı zammı görüldü. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak'ta 2015'in ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak.

Merkez Bankası'nın 2015'e ilişkin enflasyon tahmininin yükseltilmesiyle, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammının artacağı beklentisi ortaya çıktı. Merkez 2015 enflasyonu öngörüsünü ise 1 puan artışla yüzde 7.9'a yükseltti. Merkez'in 2016 yılı için Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) beklentisi ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında ve orta notası yüzde 6.5 olarak tahmin edildi. Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonun 2017 yılı sonunda ise yüzde 5'e yakın gerçekleşeceği, orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı belirtildi.

Yine enflasyon tahmininin yukarı çekilmesiyle, memurlar ve memur emeklilerinin de fark umudu arttı. Memurlar ve memur emeklileri, Ocak ayında, toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 zam alacak, ancak 2015 yılından enflasyon farkı oluşursa bu da maaşlara yansıtılacak. Bu yıl memur ve memur emeklilerinin maaşı Ocak'ta yüzde 3 artırılmıştı. Temmuz ayında da bir yüzde 3 zam daha yapılmış, ayrıca yılın ilk 6 aylık döneminden oluşan yüzde 1.76'lık enflasyon farkı maaşlara eklenmişti. Yine bu yılın ikinci 6 ayında enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, memur emeklileri enflasyon farkı alacak.
Ekim'de TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1.55 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5.74 oldu. Ekim ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 7.69, yurt içi üretici fiyatları yüzde 5.58 artış gösterdi.