’emet Olayları’nda Karar

’emet Olayları’nda Karar

Kütahya’nın Emet ilçesinde, 13 Mart 2012 günü Anadolu lisesi inşaatında çalışan işçilerle gençler arasındaki kavga ve sonrasında yaşanan olaylara karıştıkları ileri sürülen ve tutuksuz yargılanan 48 sanıktan 26’sına toplam 380 ay hapis ve 36 bin lira para cezası verildiği bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, yaşanan olaylar sonrasında Emet Asliye Ceza Mahkemesi’nde 48 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “kamu malına zarar verme”, “yakarak, yanıcı ve patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar verme”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunlara katılma” suçlarından dava açılmıştı.
Mahkemenin yapılan 11. duruşmasında sanıklar hakkındaki karar açıklandı. Toplam 48 kişinin yargılandığı davada sanıklara toplam 380 ay hapis cezası ve 36 bin TL para cezası verildi.
Karar göre, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçu nedeniyle İ.D., E.D., A.P., B.D., M.Ö. ve M.A. 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların duruşmadaki tavır ve davranışları nedeniyle öncelikle bu ceza 10 aya düşürüldü, ardından ceza 6 bin TL para cezasına çevrildi. Sanıklar 6 bin TL olan cezayı 20 eşit taksitle ödeyecek. Sanıklardan M.Ö. ve M.A.’nın 10 aylık cezası para cezasına çevrilmedi.
“Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunlara katılma” suçu nedeniyle mahkemeye sevk edilen A.G., E.D., O. T., İ. D., M.U., A.P., E.A., O.K., İ.G., S.C., S.Ş., Ş.E., M.K., İ.E., A.G., M.Ö,. A.K , B.D, M.Ö, A.Y ve M.A.’nın da aralarında bulunduğu 22 kişiye 18 ay hapis cezası verildi. Sanıkların duruşmadaki tavır ve davranışları nedeniyle cezaları 15 ay hapis cezasına çevrildi.
“Kamu malına zarar verme” suçu nedeniyle dava açılan M.Ö., A.P. ve A.G.’ye 1 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza sanıkların mahkemede tavır ve davranışları nedeniyle 10’aya düşürüldü. Sanılardan A.P. ve A.G.’nin cezası 6 bin TL para cezasına çevrilirken, M.Ö’nün cezası 10 ay olarak belirlendi.
Ayrıca M.Ö., “Yakarak, yanıcı ve patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar verme” 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza mahkeme tarafından 20 aya düşürüldü. Bu cezalarla birlikte M.Ö. toplamda 42 ay hapis cezasına çarptırılarak mahkeme tarafından en ağır cezayı alan kişi oldu.
"Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunlara katılma" suçundan yargılanan 26 kişi, yaptıkları eylemlerin demokratik tepki olarak anlaşıldığından beraat etti.
“Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçu işledikleri gerekçesi ile haklarından dava açılan 6 kişi, inandırıcı delil elde edilemediğinden beraat etti.
Yaşanan olaylar nedeniyle hakkında dava açılan M.B. adlı şahsın kendisinin olay yerinde, bir haber ajansı muhabiri olması nedeniyle bulunduğunu iddia etmesi üzerine, mahkeme hakimi haber ajansına bu kişinin ajans personeli olup olmadığına sorulmasına karar verdi.
Davada ceza alan sanıklar Yargıtay’a temyize gidebilecek.
13 Mart 2012 tarihinde Kütahya’nın Emet ilçesinde, Anadolu lisesi inşaatında çalışan ve eski Emet Sağlık Ocağı’nda ikamet eden işçiler ile Emetli gençler arasında tartışma meydana gelmişti. Yaşanan tartışma sonunda yaklaşık 2 bin kişilik grup işçilerin kaldığı bina önünde toplanarak eylem yapmış, binayı taş yağmuruna tutmuştu.