Emniyet Müdürlüğü’nden Kış Lastiği Takılması Uyarısı

Emniyet Müdürlüğü’nden Kış Lastiği Takılması Uyarısı

İl Emniyet Müdürlüğü, Kilis genelinde vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerini temin edebilmek amacıyla, yol kullanıcıları olan sürücü, yaya, yolcuların trafik güvenliğine yönelik duyarlılıklarının artırılması çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.
Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kış mevsiminin başlaması ile birlikte oluşacak yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava ve yol koşullarının, sürücülerin görüş mesafesini azalttığını, araçların fren mesafesini artırdırdığını ve buna paralel olarak da trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.
Emniyet Müdürlüğü açıklamasını şöyle sürdü:
“Sürücüler araçların hızlarını, aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmaları gerekmektedir.Sürücüler araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları (Antifriz suyunun kontrolleri, silecek lastikleri, kaloriferin faal olması vb.) yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulundurmaları, araçlarda mevsim şartlarına göre bulundurulması zorunlu gereçlerden zincir, takoz, çekme halatı, stepne vb. bulundurmaları, özellikle de aşınmış lastik kullanmamaları, sürücülerin yola çıkmadan önce araçlarının ışık donanımlarını kontrol etmeleri, yol boyunca trafik işaret ve levhalarına uymaları gerekmektedir. Ayrıca 8 Aralık 2012 tarihli ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik in 6 ıncı maddesi birinci fıkrası (j) bendi ile şehirler arası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) [cid:c52b0709-7b23-48d4-9183-142f74fd467c] işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) [cid:3f95c248-afd8-4f3b-906f-04c694ba61a8] işareti aranmaktadır. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 milimetre olmak zorundadır.”