En büyük sıkıntı soğuk

En büyük sıkıntı soğuk


Hava sıcaklığının eksileri gösterdiği kış koşullarında evlerini terk etmek zorunda kalan depremzedeler, geceyi Kızılay’ın dağıttığı çadırlarda, Elazığ Garı’ndaki vagonlarda ve spor salonlarında geçiriyor. Biz de soğuk gecede Elazığlıları dinledik. İlk durağımız Elazığ Tren Garı’ydı. 12 vagondan oluşan tren, vatandaşlara açıldı. 7’den 70’e binin üzerinde vatandaş geceyi garda geçirdi.

3 yıllık ama dökülüyor

Sürür Mahallesi’nde yaşayan  Ramazan Adıgüzel de geceyi ailesiyle vagonda geçirdi. Adıgüzel evinde büyük hasar oluştuğunu ve tedirgin oldukları için dışarıda kaldıklarını belirterek, “İki gündür sallanıyoruz. Evlerde kalmamız mümkün değil. Oturduğum bina 3 yıllık ama dökülüyor” dedi.

Hastalıktan korkuyorlar

Suriye’den 5 yıl önce Elazığ’a gelen Kafi Aker de ailesiyle birlikte çadırda kalan depremzedeler arasında. Genç kadın da çadırda kalan diğer aileler gibi soğuktan şikayetçiydi: “Evimiz çok kötü, ne yapacağız bilmiyoruz. Burası da çok soğuk. Ateş yaktık, ısınmaya çalışıyoruz.” Çadırda kalan Handan Çetin (45) de yanında bulunan yaşları 10’un altındaki 5 torununu gösterip, “Sürekli sallanıyoruz.  Bu çocuklar, bu kış soğuğunda ne yapsınlar? Soğuğa biz dayanamıyoruz. Dün gece camideydik. Bugün buraya geldik ama çok soğuk. Bu çocuklar hasta olsa nasıl bakacağım? Eve de korkudan giremiyoruz” dedi.

‘Çadır buz gibi’

Elazığ’daki Kültür Parkı’nda adeta çadır kent kuruldu. Çadırların içi çok soğuk olduğu için vatandaşlar önceki gece yaktıkları ateşle ısınmaya çalıştı. Onlarca çocuğun kaldığı çadırlarda en büyük sorun, havanın çok soğuk olması. Soğuktan dert yanan Sümeyye Ersöz “Bize sadece birer battaniye verildi, çadırların içi buz gibi. Evlerimize giremiyoruz. Depremden bir şey olmadı ama soğuk hasta edecek. Biri sürü çocuk var, hepsi bu soğukta hasta olur” dedi.

Kedi ve balık da trendeydi

Geceyi trende geçiren Ataşlar ailesi, 3 çocukları, kedileri ve balıklarıyla vagondaydı. Münide Ataşlar, “Bizim binamız da hasar gördü. Sürekli sallandığımız için eve girmemiz mümkün değil” dedi.

Yüzlerce kişi spor salonunda

Yakup Kılıç Spor Salonu’nda yüzlerce depremzede yana yana serilen süngerler üzerinde geceyi geçirmeye çalışıyordu.

Deprem vagonu

Fırat Üniversitesi’nde okuyan 6 üniversite öğrencisi, geceyi geçirmek için trendeki vagonlardan birindeydi. Öğrenciler, Çiğdem Yılmaz’a konuştu.