Engelliler Ulaşımdaki Sıkıntının Giderilmesi İçin Ortak Akılla Hareket Edecek

Engelliler Ulaşımdaki Sıkıntının Giderilmesi İçin Ortak Akılla Hareket Edecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, şehirdeki engelli vatandaşların ulaşımda yaşadıkları sıkıntının giderilmesi için ulaşımdaki yetkililer ile ortak akılla hareket ediyor.
15 Ekim ‘Dünya Beyaz Baston Körler Günü’ dolaysıyla Gaziantep Umum Minibüsçüler Odası’na bir ziyaret gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, burada engellilerin otobüslerde yaşadıkları sıkıntıları Gaziantep Umum Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ile paylaştı.
Dünya Beyaz Baston Körler Günü’nün 1921 yılında İngiltere’de âmâ bir vatandaşın araçlardan korunmak için bastonunu beyaza boyadığını ve o tarihten itibaren 15 Ekim’in dünyada Beyaz Baston Körler Günü olarak kutlandığını anımsatan Yusuf Çelebi, bu tarihten sonra Fransa ve ABD’nin de bu günü kabul etmesiyle birlikte tüm dünyaya yayıldığını belirtti.
Gaziantep’te ortak aklın ürünü olan bir girişimde bulunduklarını ve engellilerin otobüslerden yararlanabilmesi için Gaziantep Umum Minibüsçüler Odası ve Gaziantep Özel Halk Otobüsleri Derneği ile birlikte hareket ettiklerini söyledi. Engelli vatandaşların herkes gibi kaldırıma çıkma, otobüse binme, pazara gitme gibi haklarının bulunduğunu vurgulayan Çelebi, bu hakların verilmesi için birlikte hareket edeceklerini kaydetti. Engelli bireylerin ülke içinde bugüne kadar fazla seyahat edemediklerini bu sıkıntılarının hala çözümlenmediğini dile getiren Yusuf Çelebi, engellilerin büyük bir kısmının dar gelirli insanların olduğunu söyledi. Bu türden bu insanların toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kaldığını açıklayan Çelebi, bu insanlara toplu taşıma sahiplerinin ve şoförlerin yardımcı olması gerektiğini kaydetti. Raporların ‘ağır’ cümlesi bulunan engellilerde ücretsiz kart verildiğini aktaran Çelebi, engellilere kart veren derneklerin buna göre hareket etmesi gerektiğini belirtti. Engellilerin toplu taşıma araçlarına daha çok ihtiyaç duyduğunu ve hükümetin buna göre bir kanun çıkardığını ve engellilerin ve kanuna göre toplu taşıma araçlarına binmek haklarının bulunduğunu hatırlattı.
15 Ekim ‘Dünya Beyaz Baston Körler Günü’ nedeniyle tüm engellilerin bu gününü kutladığını ifade eden Gaziantep Umum Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ise, tüm şoförler ile görüştüğünü ve engellilere ulaşım konusunda yardımcı olacaklarını kaydetti. Yönetim kurulu ve şoförler ile birlikte bu konuda daha çok duyarlı olacaklarını aktaran Çolak, “Biz her toplantımızda arkadaşlarımıza engellilere ve yaşlılara saygılı olmaları, yardımcı olmaları konusunda uyarılar yapıyoruz. Şoför arkadaşlarımızı SMS yönü ile uyarılar yaptık” dedi.
Umum Minibüsçüler Odası olarak engelli vatandaşlara gereken kolaylığı sağlayacaklarını Sofu Çolak, engellilerin kartlarını başkalarına kullandırmamaları yönünde ikazda bulundu. Engellilerin yanındaki refakatçilerin kartlarını başkalarına kullandırmamasını da isteyen Çolak, engellilerinde şoförlere yardımcı olmalarını istedi.
Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi ile birlikte hareket edeceklerini aktaran Sofu Çolak, gerçek anlamda mağdur olan engellilere yardımcı olacaklarını bildirdi. 487 otobüslerinin bulunduğunu ve bu araçlardan hak eden tüm engellilerin yararlanacağını belirten Çolak, birlikte hareket ederek bu sorunu asgariye indireceklerini belirtti.
İlerleyen günlerde eğitimlere başlayacaklarını ifade eden Çolak, daha önce yaptıkları eğitimlerin çok yararlı olduğunu ve bundan sonra da yapacaklarını sözlerine ekledi.
Yusuf Çelebi ise, eğitim konusunda kendilerine yardımcı olacaklarını ve engellilerin arasında sıkıntı çeken vatandaşların bizzat eğitimlere katılarak yaşadıkları sıkıntıları anlatabileceklerini kaydetti.