Engelsiz Urla İçin Toplandılar

Engelsiz Urla İçin Toplandılar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Urla Belediyesi ve Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi, Urlalı engellilerin sorunlarının tespiti, imkanların tanıtımı ve engelsiz bir Urla için Eski Tamirhane Binası’nda toplantı gerçekleştirdi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Urla’da düzenlenen toplantıya Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın yanı sıra Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemil Erdemir, Urla Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Özdemir, Urla Belediye Meclis Üyesi Bülent Onat, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, CHP Urla İlçe Başkanlığı’na atanan Kayyum Heyeti Başkanı Seyfettin Şen, Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi Yönetim Kurulu Üyeleri, S.S Girişimci Engelliler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Turhan, Sosyal Yardımlaşma Vakıf Müdürü Mehtap Boydak, SGK Urla Şube Memuru İlker Çandarlı, İşkur İl Müdürlüğü’nden Cengiz Özer, Urla Kızılay Şube Başkanı Nurgül Saltık, Seferihisar Müzik Eğitmenleri ve Müzisyenler Derneği Engelli Korosu Dernek Başkanı Gürkan Girgin, engelliler, engelli yakınları ve destek vermek isteyen Urlalı vatandaşlar katıldı. Toplantının panelistliğini gerçekleştiren SGK Memuru İlker Çandarlı, İşkur İl Müdürlüğü’nden Cengiz Özer ve SGK Urla Şube Memuru İlker Çandarlı vatandaşları bilgilendirerek sorulara cevap verdiler. Engellilerin yaşam standardının gelişmesine ve toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlayacak toplantının açılış konuşmasını engelli meclisi asil yönetme kurulu üyesi ve gazeteci Göksel Kayseri yaptı.
“DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORSAN ÖNCE KAPININ ÖNÜNDEN BAŞLA”
Kayseri, “Ben bir engelli yakınıyım. Kendisiyle gurur duyduğum down sendromlu 39 yaşındaki kardeşim Gökhan ile gurur duyuyorum. Bu nedenle siz değil biz diye hitap edeceğim. Her birimizin farklı farklı sorunları var. Bu birçok yerde aynı. Bizler her yerin sorununu çözemeyiz ancak ’dünyayı güzelleştirmek istiyorsan önce kapının önünden başla’ mantığı ile Urla’mızı hepimiz için daha kolay yaşanır bir ilçe haline getirebiliriz” dedi.
"İŞKUR HİZMET NOKTALARINA BAŞVURUN"
Engelli vatandaşların iş ortamında yaşadığı sorunları çözmek ve engelli istihdamının sağlanması için meslek danışmanlarıyla kontak kurulmasının önemine değinen Özer, internet ortamından veya belediyelerde yer alan İşkur hizmet noktalarına başvurmalarını söyledi. Engelli vatandaşların yılın sadece bir günü hatırlandığını vurgulayan Balkır, eğer engelli yakını yoksa gönüllü olarak ilgilenilmediğini, sivil toplum örgütlerinin ve vakıfların engellilerle ilgilenenlerin yalnızca binde 4 olduğunu belirtti.
"ZİHİNSEL ENGELLİ VE RUHSAL ENGELLİ ÇALIŞAN SAYISI ARTACAK"
Girişimci Engelliler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Turhan, İskele Yıldıztepe mevkiinde 56 dönüm arazi içerisinde solucan gübresi üretimi ve organik tarım uygulamalarında sekiz tane zihinsel engelli ve ruhsal engelli çalıştığını ve bu sayının daha da artacağını söyledi. Herkesin güne engelli adayı olarak başladığını belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da "Bazen kader, bazen dikkatsizlik, kimi zaman da önlem alınmadığı için birer engelli olarak hayata başlıyor veya yaşantımızı engelli olarak devam ettiriyoruz. Bizler burada bugün, yalnızca literatüre girdiği için Engelliler Günü’nü konuşmaya gelmedik. Engelli arkadaşlarımızı dinlemeye, anlamaya ve engelleri elimizden geldiğince ortadan kaldırmak için toplandık” dedi.
“URLA’NIN HER KESİMİNİ MEMNUN ETMEK NİYETİNDEYİZ”
Göreve geldiğinde uygulamaya başlattığı ilk projelerden biri olan “Çat Kapı” projesine değinen Uyar, Sıra Mahallesi, Altıntaş Mahallesi ve Yaka Mahallesinin yüzlerce sokağına ayak basıp, yüzlerce hanesini ziyaret ettiklerini belirterek üç mahalleden toplam 30 engelli vatandaşı tespit ettiklerini söyledi. Sosyal belediyecilik anlayışı ile Urla’nın her kesimini çalışmalarıyla memnun etmek niyetinde olduklarını kaydeden Uyar, “Urla’nın kaldırımlarını öncelikle engelli vatandaşları göz önüne alarak yürünebilir hale getireceğiz. Farkında olduğumuz ve olamadığımız sorunları tespit edip teker teker çözüme kavuşturmak için el ele vermeyi diliyorum ve engelsiz bir Urla için hep birlikte gönülden çalışacağımızı umut ediyorum“ diye konuştu.
Toplantı, 80. Yıl İlköğretim Okulu’nun halk oyunu gösterisi ve Seferihisar Müzik Eğitmenleri ve Müzisyenler Derneği Engelli Korosu’nun şarkıları ile son buldu.