Erdoğan'dan 21 yıl sonra bir ilk

Erdoğan'dan 21 yıl sonra bir ilk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 19.55'te, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Şili'ye gitti. Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Şili'ye gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Latin Amerika türü öncesi uçağa binmeden önce Atatürk Havaalanı Devlet Konukevi’nde basın açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, daha önce Mavi Marmara olayı nedeniyle ziyaretini yarıda bırakarak geri döndüğünü belirterek, ‘’Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sene Şubata ayında 20 yıllık bir aranın ardından Kolombiya, Küba ve Meksika’ya ziyaretler gerçekleştirmiştik. Bu ziyaretlerimizden yaklaşık bir sene sonra bölgeye ikinci bir ziyarette bulunuyoruz. Bu ziyaretler ülkemizin maalesef uzun yıllar ihmal ettiği her alanda çok ciddi potansiyelimizin olduğu bir bölgeyle ilişkilerimizin geliştirilmesine atfettiğimiz önemin bir göstergesidir. Ziyaretimizi Latin Amerika’da genç Türkiye Cumhuriyetimizi ilk tanıyan ülke olan Şili ile başlayacağız’’ dedi.

21 YIL SONRA İLK ZİYARET
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Peru ve Ekvador'a, 31 Ocak-4 Şubat 2016 tarihleri arasında resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan'ın Şili ziyareti, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1995 yılında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, bu ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen ikinci ziyaret oldu.
Latin Amerika programı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Ocak- 2 Şubat'ta Şili'yi, 2-3 Şubat'ta Peru'yu, 3-4 Şubat tarihinde ise Ekvador'u ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. yıldönümüne tekabül eden Şili ziyareti, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1995 yılında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, bu ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen ikinci ziyaret oldu. Peru ve Ekvador ziyaretleri ise, Cumhurbaşkanı düzeyinde anılan ülkelere Türkiye'den yapılan ilk ziyareti olacak. Ziyaretler sırasında gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili siyasi ve ekonomik hususların yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular da ele alınacak. Programı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş forumu toplantılarında işadamlarına hitap edecek. Ayrıca çeşitli alanlarda ikili anlaşmaların imzalanması da öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika dönüşünde Senegal’e geçerek Dakar Havaalanına’da Devlet Başkanı Macky Sall ile bir araya geleceğini ve bu görüşmede hem ikili ilişkileri hem de Afrika kıtası ile olan ilişkileri ele alacaklarını söyledi.