Erdoğan: İlk çözmemiz gereken meselelerden biri

Erdoğan: İlk çözmemiz gereken meselelerden biri

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları;

Adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı mensuplarımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Zulüm ve haksızlık ile adaletsizlik eş anlamlıdır.

Toplumsal ilişkiler ve devlet uygulamalarıyla ilgili tartışmaların temelinde hep adalet kavramının yattığını görüyoruz.

Tüm insanlık için daima adaletin peşinde koşmalıyız. Zulüm altında inleyen insanların sesleri arşa yükseliyor. Karşımızda kendi konforu için dünyanın kalanının ekonomik kaynaklarını sömüren, kendi özgürlüklerini korumak adına dünyanın kalanını ateşe sürükleyen bir kavram bulunuyor. Bu çarpık anlayış bize göre dünyanın en büyük sorunudur.

Günümüzün zalimlerinin yol açtığı adaletsizlikler elbet sona erecek.

Önce kendi devlet ve toplum yapımızda, insanlarımızın zihin ve gönüllerinde adalet kavramını yerine oturtmamız gerekiyor.

Kuvvetler ayrılığı prensibi demokrasinin ve cumhuriyetin temelidir.

Türkiye, halkın iradesini en üstte tutan kuvvetler ayrılığı fikrine ve bunun üzerine bina ettiği demokrasi anlayışına hep bağlı kalmıştır.

ABD'de seçimle gelen başkan yardımcısı aynı zamanda kongrenin de bakanıdır. ABD'de bu durum kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı bir durum olarak anlaşılmamaktadır. bu örneklerden biri de şu an İngiltere'de yaşanıyor.

Kraliçe başbakanın teklifi üzerine parlamentoyu 1 ay süreliğine askıya aldı.

Cumhurbaşkanı sadece yürütmenin değili, devletin de başıdır. Cumhurbaşkanına verilen devletin başı misyonu kuvvetler ayrılığı için tehdit değil, tam tersine birleştirici bir güç olarak görüyoruz.

Devlet sisteminde illa bir üstünlük aranacaksa bu ancak anayasanın ve orada tezahür edilen milli egemenlik olmalıdır.

Kuvvetler ayrılığı prensibinin denge yerine çatışma anlayışı ile yorumlanması ülkeye ve millete fayda değil zarar getirir.

Yeni yönetim sistemimizde yürütmenin de temsilcisi olan cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığı konusunda yöneltilen ithamların çoğu temelsizdir.

Cumhurbaşkanına saldırmak aslında doğrudan siyasal alanın hedef almaktır. yargı bağımsızlığı sözünü gündemde tutanlar en çok cumhuriyete, demokrasiye ve milli iradeye zarar veriyor.

Bir takım barolar adli yıl açılışını sırf mekanından dolayı provoke ediyor. Bu mekan şahsımın değil. Devletin tüm kurumları bu mekanı kullanma hakkına sahiptir.

Bu gazi mekan, konferans salonu milletimizin, dolayısıyla da tüm kurumlarımızın evidir.

Önümüzdeki dönemlerde çözmemiz gereken ilk meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir.

Anayasamızda ve kanunlarımızda yapılan değişikliklerin tek sebebi adaletimizin işleyişini iyileştirmektir.

Demokrasimizi güçlendirmek için yeni reform hazırlıkları içindeyiz.

Kapsamlı bir insan hakları eylem planı hazırlıyoruz.

Yargı süreçlerini sadeleştirerek, önleyici hukuk uygulamalarını sisteme katarak bu reformu en kısa sürede hayata geçirme tarafındayız.

Kaliteli insan kaynağı, adalet sisteminin iyi bir şekilde işlemesinin temel şartıdır.

Meslek öncesi ve meslek için eğitimi de daha iyi hale getireceğiz. Yargı faaliyetlerinin destek reformlarını da ihmal etmiyoruz.

Avukatlık mesleğine girişten stajlara kadar pek çok soruna yol açan uygulamayı önümüzdeki süreçte değiştiriyoruz.