Erdoğan Köşk'e çıkarsa yerine geçebilecek 3 isim

Erdoğan Köşk'e çıkarsa yerine geçebilecek 3 isim
 Başbakan Tayyip Erdoğan'ın adaylığını açıklamasından sonra yerine kimin geleceği konuşulacak. Ancak Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde parti için kargaşa yaşanmasın diye yerine geçecek ismi Köşk'e çıktıktan sonra açıklamayı planlıyor.

Ak Parti'de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olacağı, ilk turda da seçileceği konusunda tereddütü olan kalmamış. Parti kulislerinde en çok konuşulan şey, Başbakan Köşk'e çıkarsa yerine kimin oturacağı. Bu konuda da iki kategori oluşmuş. Biri 10 aylık 'geçici Başbakan', diğeri Ekim ayında yapılacak Ak Parti Olağanüstü Genel Kurul'da belirlenecek ve 2015'teki seçimlerde Partiye liderlik edecek 'Yeni Genel Başkan'...

1.KATEGORİDE 'GEÇİCİLER' VAR

İlk kategori için daha çok 3. dönemini dolduranlar yarışıyor. Teamüle bırakılırsa, partinin ikinci adamı Mehmet Ali Şahin o koltuğa 10 ay için oturabilir. Ancak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, namı diğer 'Bülent Abi', o makama en yakın isim olarak görülüyor. Yerel seçimlerde İzmir'i kaybetse de Binali Yıldırım'ın da geçici Başbakanlık iddiası sürüyor. Son bir haftada "diğer isimler arasında bir yarış ortaya çıkarsa Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay aradan sıyrılıp koltuğa oturabilir" yorumunu yapanlar da var. Ancak, Atalay'ın böyle bir talebi olmadığı, geçici Başbakan adayı olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı istediği de kulislerde konuşuluyor.

2. KATEGORİ 'ERDOĞAN'DAN SONRAKİ LİDER'

İkinci kategoride, yani "Erdoğan'dan sonraki Ak Parti lideri" kategorisinde ilk isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Partide bir grup, Erdoğan ile Gül arasında herhangi bir sorun olmadığını, Partinin Gül'ü kucaklayacağını, iki ismin görev değişikliği yapacağını söylüyor.

Ancak, "Başbakan Gül'ü partinin başına istemiyor" iddiası, artık üst düzey partililer tarafından da dile getirilmeye başlanmış. Onlara göre iki isim arasındaki görüş ayrılıkları derinleşmiş, Gül İstanbul'a taşınma hazırlıklarına başlamış. Ayrıca Gül, Erdoğan'ın Köşk'ten kontrol edeceği bir Başbakan olmak istemiyor. Partinin başına da ancak Genel Kurul delegelerinden 'Partinin başına geçin' çağrısı gelirse geçecek.

Bu kategorinin başka bir güçlü ismi, 'geçici Başbakan' listesinde de yer alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Rakipleri 'Siyaset deneyimi yetersiz' dese de Davutoğlu ekibi siyasette de iddialı.

Bir diğer güçlü isim ise Erdoğan'ın HAS Parti'den transfer ettiği Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş. Partiye Kurtulmuş ile birlikte gelen Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun teşkilatta yaptığı iddialı değişimler de partinin Kurtulmuş dönemine hazırlandığı yorumlarına neden oluyor. 'Milli Görüş' siyasetinin kalbinden geliyor olması Kurtulmuş'un en büyük avantajı olarak görülüyor.

KÖŞK'TE BELİRLEYECEK

Parti kulislerinde Erdoğan'ın yerine geçecek ismi belirleme konusunda acele etmediği de konuşuluyor. Bir parti kurmayına göre, Erdoğan adaylığını açıkladıktan sonra, parti içinde 'yerine kim geçecek' tartışması başlarsa gündem değişir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi olmaktan çıkar. Bu da Cumhurbaşkanlığı seçimini olumsuz etkiler. Benzer görüşü dile getiren bir kabine üyesi de şu yorumu yaptı:

"Bizim için Cumhurbaşkanlığı mevzusu netleşmiş durumda. Gündemimizde olan hükümeti kimin kuracağı. O da Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde belli olmaz. Sayın Başbakan Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde işin odağını Başbakanlık meselesine dönüştürmeyecek" dedi. (Kaynak: Hürriyet)