Erdoğan Köşk'e rekorla gidiyor

Erdoğan Köşk'e rekorla gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde arkasında rekorlarla dolu bir dönemi bırakacak. 2011 genel seçimlerinden sonra Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın başbakanlıkta geçirdikleri görev sürelerini geçen Erdoğan, yeni dönemde de Adnan Menderes'in rekorunu kırarak, çok partili dönemde başbakanlık koltuğunda en uzun süre kalan siyasi parti lideri olmayı başardı. Erdoğan, Köşk'e çıkması halinde kesintisiz olarak toplam 11 yıl 5 ay 13 gün başbakanlık görevinden yürütmüş olacak. Erdoğan, görev süresinin uzunluğu açısından çok partili dönemde 17 başbakan arasında ilk sırada yer alıyor.

GÖREVDE KİM NE KADAR KALDI

Süleyman Demirel toplamda 10 yıl 10 ay, Adnan Menderes 10 yıl 5 gün, Turgut Özal 5 yıl 11 ay, Bülent Ecevit 5 yıl 7 ay süreyle Başbakanlık yaptı. Cumhuriyet tarihinde en uzun süre görev yapan başbakan ise İsmet İnönü. “Milli Şef”, büyük bölümü tek partili dönemde olmak üzere, yaklaşık 16 yıl 4 ay bu görevde bulundu.

Türkiye'ye 61 hükümet ve 1672 bakan hediye eden siyasi altyapısı hep 'yap-boz', 'kur-yık'larla geçti. Seçimler Anayasa'da belirlendiği gibi 1982'ye kadar her 4 yıl, daha sonra da 5 yıl da bir yapılmış olsaydı bugün 61. değil 21. hükümet işbaşında olacaktı. Mevcut hükümet ise ancak 166 yıl sonra kurulacaktı. Erdoğan, istikrarsızlık dönemlerini kapatıp, bu korkunç istatistik rakamlarını aşağı çekti.

93 ÜLKEYE GİTTİ

15 Mart 2003'te göreve gelen Erdoğan, başbakan olarak yurt içinde ve yurt dışında adeta mekik dokudu. Yurt dışına en çok çıkan başbakan unvanı kazanan Erdoğan, 2014'ün ilk aylarına kadar 11 yıllık süre zarfında 93 farklı ülkeye toplam 305 ziyaret gerçekleştirdi. Yıllık ortalama 28 ülkeye yurt dışı ziyareti yapan Erdoğan, bu yolculuklarında 2 milyon 150 bin kilometreden fazla yol kat etti.

20 FAHRİ DOKTORA ALDI

İstişareye önem veren ve rutin programları sektirmeyen Erdoğan, bugüne kadar AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'na 451, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na 108, Bakanlar Kurulu'na da 335 defa başkanlık yaptı.

Başbakan Erdoğan, 2001'de AK Parti'yi kurduktan sonra girdiği her seçimi kazanırken oylarını da artırma rekoru kırdı. Erdoğan, bu süreçte üç genel, üç yerel seçim ve iki referandumdan galip çıktı.

Erdoğan, hem Türkiye'de hem de dünyada 20'yi aşkın üniversiteden fahri doktora unvanı aldı. Erdoğan, çeşitli uluslararası ödüllere de bu süre içerisinde layık görüldü. Başbakanın aldığı ödül sayısı 10'u aştı.

İNÖNÜ 10, DEMİREL 7, ERDOĞAN 3 DEFA BAŞBAKAN OLDU

İsmet İnönü 10, Süleyman Demirel 7, Adnan Menderes ve Ecevit 5, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve Recep Tayyip Erdoğan 3, Turgut Özal, Celal Bayar, Refik Saydam, Şükrü Saraçoğlu, Hasan Hüsnü Saka, Cemal Gürsel ve Nihat Erim 2'şer defa başbakanlık dönemi geçirdi.