Erdoğan ve Putin, Gülen'e karşı birleşti

Erdoğan ve Putin, Gülen'e karşı birleşti

Ortadoğu’yla ilgili yayınlarıyla bilinen ABD merkezli Al Monitor sitesi, Rus Bilimler Akademisi’nin Doğu Etüdleri Enstitüsü Başkanı ve Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Vitaly Naumkin’in Türkiye-Rusya ilişkilerinin değerlendirildiği bir yoruma yer verdi. 


GÜLEN KONUSUNDA ORTA ZEMİN BULUNDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçen günlerde Moskova’ya yaptığı ziyarete dikkat çekilen yorumda, “Türkiye ile Rusya Gülen konusunda mutabık” başlığı altında iki ülkenin Suriye konusunda farklı düşünmeyi sürdürse de Davutoğlu’nun “Gülen konusunda Rus hükümeti ile ortak zemin bulduğu” görüşü dile getiriliyor.

KIRIM İLİŞKİLERİ ZEHİRLEMEDİ

Rusya ile Türkiye arasındaki bağların, Suriye krizi ve Rusya’nın Ukrayna’daki olaylar yüzünden Batı ile ilişkilerin bozulması üzerine ciddi bir biçimde sınanmasına rağmen “istikrarlı ve dostane” olmaya devam ettiği belirtildiği yorumda Moskova’daki görüşmelerde ele alınan Kırım sorununun iki ülke arasındaki ilişkileri “zehirlenmediği gibi Türkiye’nin uzun vadeli çıkarları ve kaygıları göz önünde tutulduğunda yeni işbirliği olanaklarını bile ortaya koyduğu” savunuluyor.

ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ 

Moskova merkezli Stratejik ve Siyasi Etüdler Merkezi’nin başkanı da olan Naumkin, yorumunda iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği fırsatlarına vurgu yapıyor ve Ruslar tarafından inşa edilecek Türkiye’nin ilk nükleer santraline ilişkin çalışmaların olumlu bir biçimde ilerlediğinin belirttikten sonra özetle şu savlara yer veriyor:

"GÜLEN’E KARŞI TUTUM, TÜRKİYE VE RUSYA’YI BİRLEŞTİRİYOR"

“Paradoksal olarak Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı teşvik eden bir unsur, Moskova’nın Fethullah Gülen’in faaliyetlerine yönelik aşırı negatif tutumudur. Geçmişte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (Ak Parti) bu İslami cemaatın lideri ile müttefik oldukları dönemde Moskova’nın tutumu, Ankara için rahatsız ediciydi. Şimdi ise, Ak Parti lideri ile ABD’de yaşayan Gülen arasındaki Soğuk Savaş’ın alevlenmesiyle Moskova’nın tavrı, onun (Gülen’in) etkinliğini sınırlamak amacıyla ortak eylemlerin yapılmasında çıkar yaratıyor.”

KİTAPLARI "AŞIRI" İLAN EDİLDİ 

Yorumda Rusya’daki cemaat okullarının kapatıldığını, Gülen’in birçok kitabını bir Rus mahkemesinin kararı ile federal “aşırı yayınlar” listesine yer verildiğine dikkat çekildikten sonra “Ancak, Rus kamuoyunun bir ideolog olarak Gülen’e yönelik tavrı muğlaktır” deniliyor.