Erken seçime gidiyorlar

Erken seçime gidiyorlar
İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Artur Mas, gelecek 27 Eylül'de erken yerel seçimlere gidileceğini duyurdu.

Mas, Katalonya'da azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve ayrılıkçı bir siyaset izleyen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin lideri Oriol Junqueras, bağımsızlığı destekleyen Katalonya Belediyeler Derneği (AMI) Başkanı Miquel Buch ve bağımsızlık yanlısı girişimleri yönlendiren sivil toplum örgütlerinin (ANC ve Omnium Cultural) liderleri ile yaptığı toplantı sonrasında basına açıklama yaptı.

Artur Mas, "Katalonya'da ulusal geçiş sürecinin zafer ile sonuçlanmasını sağlamak için (Birlik Paktı) adı altında önemli bir anlaşmaya vardıklarını" açıkladı.

Son 2 yıldır bağımsızlık yanlısı büyük gösterilere sahne olan, Katalonya'nın ulusal bayramının olduğu 11 Eylül tarihinin bu yıl resmi seçim kampanyasının ilk günü olacağını söyleyen Mas, seçimler sonrasında hedeflerinin Katalonya'yı zafere götürmek olduğunu ifade etti. Bu zamana kadar ERC ile müzakerelerde öncelikli madde olan, seçime "tek liste" ile gitme arzusunu gerçekleştiremeyen Mas, ERC ve CIU'nun ayrı ayrı listelerle seçimlere gidecekleri ancak "ortak bir yol haritaları" olduğunu bildirdi.

Katalonya'da 2010 yılındaki seçimleri kazanan ve Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı seçilen CIU'nun lideri Artur Mas, ekonomik krizden dolayı İspanyol hükümeti ile yapmak istediği "mali anlaşmadan" herhangi bir sonuç çıkmayınca bağımsızlık yanlısı girişimlere yönelmişti.

2012 Kasım ayında Katalonya'yı erken seçimlere götüren Mas, Katalan parlamentosunda 62 olan CIU'nun milletvekili sayısının 50'ye düşmesine neden olsa da CIU'nun 1. parti olarak devam etmesinden dolayı, bağımsızlık yanlısı girişimlerin en büyük savunucusu ERC'nin dış desteğini alarak azınlık hükümeti kurmuştu.

Normal olarak 2016 yılında seçime gitmesi gereken Katalonya, geçen 2 yıl içinde yaşanan bağımsızlık yanlısı gösteriler ve 9 Kasım'da yapılan gayriresmi halk oylamasının yarattığı baskıyla ikinci kez seçimleri öne almak zorunda kaldı. Yaklaşık 2,3 milyon Katalanın oy kullandığı bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylamasında katılanların yüzde 80'i Katalonya'nın bağımsızlığından yana görüş bildirmişti. Katalonya'da yayımlanan son anketlerde ERC 1. parti olarak gösterilirken, CIU 2. sırada yer alıyor.