Eroğlu, Bm Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide İle Görüştü

Eroğlu, Bm Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide İle Görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanlığı’nda bir saatlik bir görüşme yaptı.
Derviş Eroğlu görüşmeye ilişkin açıklama yapmazken, Eide görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin masaya nasıl geri döndürüleceği konusunda henüz ortada somut bir şey olmadığını belirtti. Anastasiadis ve Eroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmelerde müzakerelerin özü ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin müzakerelerden çekilmesine neden olan denizdeki hareketliliğin ele alındığını kaydeden Eide, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin müzakerelerden çekilmesine neden olan sorunların aşılması için liderleri bir formül bulması yönünde cesaretlendirmeye çalıştığını ifade etti. Eide, “Eğer planladığımız gibi müzakerelere devam edebilirsek özlü konularda hızlı ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum. Bunun için müzakere masasına dönmemiz lazım. Bunun yollarını bulmalıyız. Ancak, müzakere masasına nasıl dönüleceği konusunda size şu an bir şey söyleyemem. İleride bulabileceğimize eminim” dedi.
Her iki liderin statükonun sürdürebilir olmadığını defalarca dile getirdiğini kaydeden Eide, “Statüko gerçekten tehlikeli, sürdürülebilir değildir. Kötüye gidebilir. Bunun yaşanmasını önlemek için özlü konularla ilerleme sağlamak lazım” diye konuştu.
Eide, “Doğalgaz ile petrol, siyasi eşitliğe, iki bölgeliliğe dayalı federal bir çözüm bulunması halinde tüm Kıbrıslılar için bir nimet olacak. Ancak buna ulaşılmaması halinde, tansiyonun armasına neden olacağından muhtemelen tüm Kıbrıslılar için felaket olacak” dedi.
Anastasiadis’in müzakere masasına dönmek için öne sürdüğü önkoşullarla ilgili olarak ise Eide, bu konuda henüz kendisinin de bilgisi olmadığını ifade etti. Eide, “Şu anda buna birilerinin somut cevap verilebileceğini sanmıyorum. Ancak şunu sizinle paylaşabilirim: Her iki lider de bir çözüm bulma yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Bu Anastasiadis için de, Eroğlu için de geçerlidir” dedi.
İki taraf arasında belli bir güvenin olmasından dolayı müzakerelerle çözüm bulunabileceğine kendisinin de inandığını belirten Eide, New York’ta iki liderle olumlu görüşmeler yaptığını belirtti. Eide, “Örneğin müzakerelerde neyin öncelikle görüşüleceği üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu şaşırtıcı derecede iyi bir gelişmeydi. Sıkıntı, şu anda görüşmelerin durması. Görüşmeler devam etseydi ilerleme sağlanacaktı” ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz’deki hareketlilikle ilgili Türkiye ile de görüşeceğini ifade eden Eide, programıyla ilgili olarak ise bir değerlendirme yaptıktan sonra karar vereceğini ifade etti. Kudret Özersay’ın müzakereci olarak artık süreçte yer almamasına ilişkin soruya karşılık da Eide, müzakerelerin bireylerle ilgili olmadığını, müzakereci görevini yeni üstelenecek kişi kim olursa olsun yakın bir çalışma ortamı oluşturmaya çalışacağını belirtti.
Eide, doğrudan görüşmeler olmasa da taraflarla ayrı ayrı görüşmeye devam edeceğini ekledi.