Erzurum’da Devlet Tiyatrosu 9 Ekim’de Sahne Diyecek

Erzurum’da Devlet Tiyatrosu 9 Ekim’de Sahne Diyecek

Erzurum Devlet Tiyatrosu, 9 Ekim Perşembe akşamı A. Turan Oflazoğlu’nun yazdığı, Sinan Pekinton’un rejisörlüğünü yaptığı ve tahta çıkmaya hazır olmayan bir padişahın yaşadığı dramı ve cinneti konu edinen “Deli İbrahim” adlı oyunla tiyatro severlerle buluşacak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü ve aynı zamanda Deli İbrahim adlı oyunun yönetmen yardımcısı Levent Aras, iki aylık bir aranın ardından Ağustos ayı itibari ile başladıkları oyunun prova sürecinin tamamlandığını ifade ederek, kalabalık bir kadroyla ama keyifli bir prova sürecinin ardından “Sahne!” demenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bir Osmanlı tarajedisi olan Deli İbrahim adlı oyun hakkında da bilgi veren Aras, şunları dile getirdi:
“Sultan İbrahim, karanlık bir hücrede hapsedilmiş, kendisi gibi şehzadelerin öldürüldüğüne şahit olmuştur. Yıllarca ölüm korkusu içinde yaşamanın sonucunda “elem-i asabi” hastası olmuştur. Karanlıktan aydınlığa, şehzade hapishanesinden tahta atanan İbrahim, iktidarsızlıklarını içinden gelen buhranlarını, paniklerini yenmek durumunda kalmıştır. İçinden saldıran, kanıyla beslenen, kanını emerek beslenen iç düşmana, iç sıkıntısına karşı, mücadele etmiştir.
İçindeki düşmana karşı bilinçli bir savaş veren İbrahim, tutarsız ve yanlış kararlar vermiştir. Galip gelmek istediği iç sıkıntılarına karşı dışa dönük çılgınlıklarla savaşmıştır. Bilinçli yaptığı çılgınlıklarla var olma yolunu tutan İbrahim, bu davranışlarıyla yıkıma sürüklenmiştir. Daha önce de ifade ettiğim gibi İbrahim psikolojik rahatsızlık içindedir. İbrahim’in psikolojik durumunu, rüyası ve tüm davranışları analitik psikolojinin konusudur. Tabii padişahın bu ve benzer tutumlarını sadece psikolojisiyle açıklamak sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Olayların gelişiminde bilgisizliği ve tecrübesizliği de bir o kadar etkili olmuştur. Padişahın yöneticilik vasfını etkileyen bu zayıf yönleri onun sürekli kendi sorun ve istekleriyle ilgili tavır, tutum ve davranışlarıyla ön plana çıkmasına vesile olmuştur. Denilebilir ki oyunumuzun yazarı Turan Oflazoğlu, kişilerin bilinç ve bilinç dışı işlevlerine inme çalışmasını en yoğun olarak Sultan İbrahim karakterinde göstermiştir.
Yaşadığı derin bunalımların neticesinde psikolojisinin aşırı derecede bozulmuş olması bunun sonucunda da her istediğinin anında ve eksiksiz yapılmasını isteyen bir çocuk tavrıyla devleti yönetmeye kalkışması sonucunda akla mantığa uymayan icraatlar yapar. Bu da kendisini yıkıma götüren bir etmen olarak sahnede karşımıza çıkmaktadır.
Erzurum Devlet Tiyatrosu olarak 2014-2015 sezonunda 9 Ekim Perşembe akşamı prömiyerini gerçekleştireceğimiz “Deli İbrahim” adlı oyunumuza tüm Erzurum halkını ve tiyatro severlerimizi bekliyoruz. Ümit ediyorum ki bundan önceki sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da Erzurum’u ve Erzurum’da yaşayan tiyatro severlerimizi sahnemizin o büyülü atmosferiyle en güzel şekilde buluşturarak onları tiyatroya doyuracağız. Başta Genel Müdürümüz olmak üzere değerli rejisörümüz Sinan Pekinton’a, üstün bir gayret sergileyen sanatçı arkadaşlarıma ve teknik ekibimize desteklerinden ve emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Oyunumuz Perşembe, Cuma ve Cumartesi akşamları saat 19:30 ile Cumartesi günleri saat 14:00 da izleyicimizle buluşacak”