"Esad'la müzakere edecek ne var"

"Esad'la müzakere edecek ne var"

Asya-Pasifik
bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

"YAŞANANLARIN SORUMLUSU REJİMDİR"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Esad'la müzakere etmek zorundayız" açıklamasının hatırlatılması üzerine, Suriye'deki tüm sorunların Esad rejimine dayandığını vurguladı.

"Suriye'de yaşanan tüm sorunların sebebi şu andaki rejimdir" diyen Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini kaydetti.

"ESAD'LA MÜZAKERE EDECEK NE VAR"

"Esad'la müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Esad rejimiyle yola devam etmenin çok daha fazla sorun yaratacağını söyledi.

"SURİYE'DE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN İKİ SORUN VAR"


Bölgedeki terör örgütlerinin en büyük desteği Suriye rejiminden aldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Eğer 'Esad rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır' diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil" diye konuştu.

Suriye'de çözülmesi gereken iki sorun olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin IŞİD ve diğer terör örgütlerini yok etmek, ikincisinin ise Esad rejiminin gitmesi ve Suriye'de siyasi dönüşümün sağlanması olduğunu ifade etti.