Esed rejiminden 'vakum'lu katliam

Esed rejiminden 'vakum'lu katliam

Esed rejiminin İdlib ve çevresine vakum bombasıyla düzenlediği hava saldırısında 20 kişinin katledildiği, 24 kişinin yaralandığı bildirildi.

İdlib'deki sivil savunma yetkililerinden Leys el-Faris, yaptığı açıklamada, orduya aitsavaş uçaklarının yerleşim alanlarına ''vakum'' bombasıyla düzenlediği hava saldırılarında İdlib'de 7, Carcanaz beldesinde 8 ve Han Şeyhun ilçesinde 5 sivilin katledildiğini, 24 kişinin yaralandığını söyledi.

'ÇOK SAYIDA ÇOCUK CESEDİ ÇIKARILDI'

Faris, ''Rejim jetlerinin bombaladığı İdlib'in Carcanaz beldesinde sivil savunma ekipleri enkaz altından çok sayıda çocuk cesedi çıkardı. Saldırıda 5 katlı bir binada büyük hasar meydana geldi. Ekipler, ağır iş makineleri yardımıyla enkaz kaldırma çalışmaları başlattı.'' dedi.

Carcanaz'da yaralananların beldedeki sahra hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındığını kaydeden Faris, saldırı sonucu İdlib kent merkezi ile Han Şeyhun ilçesinde büyük hasar oluştuğunu, çok sayıda aracın kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Vakum bombası, her ne kadar nükleer olmasa da, küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahip. Isıya dayalı basınçla işleyen bomba, petrol ve hava bileşiminden oluşan düzenekle patlıyor. Patlama havada meydana gelirken, yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşuyor.

İki aşamalı patlama

Vakum bombası uçaktan atılıyor. Bombanın birinci haznesi belirli bir irtifada patlıyor ve imha edilecek alanın üzerine patlayıcı toz saçılıyor. İkinci aşamada ise, ikinci haznede bulunan patlayıcı ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikliyor. Böylece oluşan vakum dalgası, tahribat alanındaki basıncı aşağı çekiyor. Sonuç olarak etki alanı içinde kalan tüm canlılar yok ediliyor.

Bombanın patlamasından sonra toprakta ne kimyasal, ne de nükleer atık kalıyor. Bu yüzden dünyada en temiz etkili bomba olarak biliniyor.