Eskişehir’in Son Yorgancıları

Eskişehir’in Son Yorgancıları

Eskişehir’de terzilik, ayakkabı tamirciliği ve semercilik gibi yorgancılık da son bulan meslekler arasında yerini almak üzere.
Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Eskişehir’de de son bulan meslekler arasında yorgancılığın bulunduğu belirtildi. Yenikent’te bulunan 54 yaşındaki yorgan ustası Ergün Genç, Eskişehir’de 10-15 tane yorgancının kaldığını anlatarak, mesleklerinin tarihe karışacak olmasından üzüntü duyduğunu söyledi. Piyasaya sürülen slikon ve elyaf ürünlerin kendi işlerini bitirdiğini ifade eden Genç; ”Hazır yaylı yataklar, hazır yastıklar bizim işimizi bitirdi. Çıraklık dönemimde haftada 50-60 tane yastık kabartırdım, şimdi senede 10 adet bile yastık gelmiyor. Tamamen el emeği olan yorganları 35 TL’den başlayan fiyatlarla satıyoruz” dedi.
Önceki yıllarda işlerinin oldukça iyi olduğunu ifade eden Genç, 50 yaş üzeri insanlarının kendilerini tercih ettiğini söyledi. Ayrıca Ergün Genç şunları da aktardı;
“Eskiden çeyizlik olarak da yorgan, yastık, yatak üretiyorduk, ama artık günümüzde bunlara rağbet yok. Bize gelen anneler kızlarına yorgan yaptırmak istiyor, fakat çocukları kullanmam deyince yaptırmaktan vazgeçiyor.”
40 Yıllık yorgan ustası Genç, isteğe göre çeşitli desenleri yorganlara işlediklerini anlattı. Ergün Genç, en çok kabak çiçeği, tavus kuşu, üzüm gibi desenleri kullandıklarını, bunlar içinde kabak çiçeğinden başka desenlere ilgi olmadığını da belirtti.
SLİKON YASTIKLAR BOYUN AĞRILARINA SEBEP OLUYOR
Sağlık açısından yün ve pamuk yorganların sağlıklı olduğunu öne süren Ergün usta, slikon ve elyaf ürünlerinin bel, boyun ve sırt ağrılarına neden olduğunu iddia etti. Genç, yün ve pamuktan yapılan yorganların teri emdiğini, fabrikasyon ürünlerin ise insanları terlettiğini böylece insanların üşütüp hasta olduğunu belirtti.