Eşref Gani Ulusal Birlik Hükümeti İçin Kapıları Açık Bıraktı

Eşref Gani Ulusal Birlik Hükümeti İçin Kapıları Açık Bıraktı

Afganistan’da cumhurbaşkanlığı adaylarından Eşref Gani, bugün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalarla ulusal birlik hükümeti için kapıları açık bıraktığına işaret etti.
Gani, seçim süreci ve ulusal birlik hükümeti ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada ulusal birlik hükümeti için kapıların hala açık olduğunu seçim sonuçlarından önce veya sonra Abdullah ve ekibiyle anlaşarak Afgan anayasasına uygun olan birlik hükümetinin mutlaka hayata geçeceğini söyleyen Gani, "Kardeşim Abdullah’a buradan bir daha seslenmek istiyorum, gel beraber bu ülkeyi daha ileri götürmek için el sıkışalım ve birleşik Afganistan’ı daha iyi bir geleceğe beraber taşıyalım" dedi. Gani ayrıca her oyun üç defa yeniden sayıldığını ve kontrol edildiğini bu yüzden de bu seçim sonuçlarına herkesin saygı duyması gerektiğini dile getirdi.
14 Haziran 2014 tarihinde yapılan Afganistan cumhurbaşkanlığı seçimi Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzay arasında gerçekleşmiş ve resmi olmayan sonuçlara göre Eşref Gani rakibine bir milyondan fazla oy farkı atarak Afganistan’ın bir sonraki cumhurbaşkanı olmaya bir adım daha yaklaşmıştı. Ancak Abdullah Abdullah seçimde hile ve yolsuzluk olduğunu öne sürerek seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Daha sonra devreye ABD ve BM girerek sekiz milyondan fazla oyun yeniden sayılmasına karar verilmişti. Ayrıca iki aday ulusal birlik hükümeti kurmak için anlaşmışlardı. Bu hükümet kurma çalışmaları sonuçsuz kalmış Abdullah geçtiğimiz Pazartesi günü seçim sonuçlarını ve sahte oyla başa gelmiş bir hükümeti kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Bu açıklamaların ardından Eşref Gani’nin ne cevap vereceği merak konusu olmuştu.
Afganistan’da kesin seçim sonuçlarının Cumartesi günü açıklanması bekleniyor ancak eğer ulusal birlik hükümeti görüşmeleri hafta sonundan önce sonuç vermezse seçim sonuçlarının açıklanmasının ileri bir tarihe atılması bekleniyor.