Et fiyatlarının yükselmesiyle kediler ve köpekler de para yapacak!

Et fiyatlarının yükselmesiyle kediler ve köpekler de para yapacak!

Et fiyatlarının yükselmesini değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, "Bakanlığımızın ve Et ve Süt Kurumu'nun yapmış olduğu çalışmalar bir yere kadar doğru. Ancak sizler de biliyorsunuz ki, bir-iki yıldan bu yana projeler üzerinde çalışıyorduk. Fiyatların bu kadar yükseleceğini her geçtiğimiz gün yetkililere duyurma gayretinde olduk. Yetkililer bizim üretici desteklenmeli, çiftçiye bir şekilde hayvancılığı sevdirmeli şeklindeki tavsiyelerimizi dikkate almadı. Bu teşviklerle üretimi artırsaydık ne et ne süt sıkıntısı çekerdik. 6 aydan beri dışarıdan besi danası getiriyoruz. Her ay 10 bin civarında dana getirip dağıtıyoruz. Bizim haricimizde özel olarak besi danası getirenler var. Akabinde gebe düve getirenler var. Bu doğru değil. Bu günlerde nefes almak, nefes aldırmak, tırmanan fiyatları durdurma konusunda bir çaba var" dedi.

Kırmızı ette yüzde 8'lik KDV'nin yüzde 1'e inmesi gerektiğini savunan Cetizli, "Bu direkt et fiyatlarında 3 lira düşüş yaşatır. Bugün 37 lira olan et 34 liraya iner. Karkas desteği verilirse, fiyatlar direkt 30 liraya iner. 2014 yılında 300 lira et desteğinde bulunuldu. 2014 yılı sonunda bu destek 150 liraya indi. Önümüzdeki dönem verilecek mi verilmeyecek mi belli değil. Üretici ne yapacağını bilmiyor. Her gün maliyetler yükseliyor, destek artmıyor. Bakanlık her şey kayıt altında olsun istiyor. Doğru, ama kayıt için desteklemezsen nasıl olacak? 150 lira destek alacağım diye üretici 150 lira stopaj ödüyor. Bu gidişatta et fiyatları ucuzlamaz. Bunun başka alternatifi yok. Ondan sonra da denetim gerekiyor. Kasaplarda fiyatların belli olması gerekir. Biz bunları talep ediyoruz. Bugün bazı marketlerde et fiyatları indi. İndirim inşallah devam eder. Ama belli bir yere kadar et gelecek" diye konuştu.

"KEDİLER, KÖPEKLER DE PARA YAPACAK"

Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles yolunun 40. kilometresinde dere kenarında 20'ye yakın kesik at başının bulunduğunun hatırlatılması üzerine Cetizli, "Ben bunu duydum, ama gözümle görmedim. Bunun önüne geçmek çok zor. Kontrol etmek gerekiyor. Tarım müdürlüklerimiz, sağlık kuruluşlarımız takibini yapıyor. Et fiyatları yükseldikçe kediler, köpekler de para yapacak. Her şey yapılır. Bu insanlardan korkulur. Tedbirli olmak gerekir. Bizim için vatandaşımız çok önemli. Herkes bildiği, tanıdığı, güvendiği yerden alışveriş yapmalı. Tavsiyem budur" diye konuştu.