ETÜ REKTÖRÜ PROF. DR. YAYLALI’DAN YATIRIM TEŞVİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

ETÜ REKTÖRÜ PROF. DR. YAYLALI’DAN YATIRIM TEŞVİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

Erzurum Teknik üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, “Yatırım Teşvik Politikalarına Alternatif Bir Yaklaşım” isimli çalışmasını ana hatları ile ortaya koydu.
Geçtiğimiz hafta yapılan MÜSİAD 10. Genel kuruluna katılan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, genel kurula tek aday olarak giren ve başkanlığa getirilen Taner Bayır’ı kutladı,
Prof. Dr. Muammer Yaylalı, burada yaptığı değerlendirmede, Erzurum’da 1980-1990 yılları arasındaki sanayi yatırımlarını yüksek lisans çalışması olarak yaptırdığını, bu dönem içerisinde 300 yatırımcının teşvik belgesi aldığını ancak 29 yatırımın gerçekleştirildiğini belirtti. Teşvik belgesi alan yatırımcıların neden ancak yüzde 10’unun yatırımı gerçekleştirdiğini analize tabi tuttuklarını belirten Prof. Dr. Yaylalı, 1980 sonrası dışa açık bir ekonomik politika izlendiğini ve DPT’nin şekil şartlarını sağlayan yatırımcılara teşvik belgesi verdiğini belirtti.
Planlamacı kimliği ile konuyu incelediklerini ve bazı önerilerde bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Yaylalı; O zamanki adı ile DPT’nin rekabete açık alanları belirlemesi ve bu alanlarda yatırıma izin vermesi gerektiğini, Detaylı girdi maliyet analizi yapılması gerektiğini, yatırımcıdan kaynaklanmayan olumsuzlukların kamu otoritesince yatırımcıya ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.