EURO 2020 için büyük değişiklik

EURO 2020 için büyük değişiklik
UEFA, 2018'de başlayacak olan Uluslar Ligi'nin format ve tarih çizelgesini açıkladı. Uluslar Ligi, ayrıca düzenlenecek EURO 2020 elemeleri için play-off üzerinden ikinci bir kapı daha açacak.

Uluslar Ligi, Eylül-Kasım 2018 arasında oynanacak. Burada takımlar 4 ayrı kümeye ayrılacak. 12 en iyi takım, A Ligi'nde 4 gruba ayrılacak. Sonraki 12 takım ise B Ligi'ni oluşturacak. C Ligi'nde 14 takım 3'er takımlı 2'şer gruba ayrılacak. Son 16 ülke de D Ligi'nde 4'er takımlı 4 grupta yer alacak. Sonuçta grup liderleri terfi ederken, sonuncular düşecek.

A Ligi'nin 4 grup birincisi Haziran 2019'daki final-four'da Uluslar Ligi şampiyonluğu için yarı final ve final maçlarına çıkacak.

EUR0 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri kura çekiminde torbalar, Uluslar Ligi sıralamasına göre belirlenecek. Maçlar 2019 yılında Mart-Kasım arasında tamamlanacak.

4'ERLİ PLAY-OFF

Gruplarını ilk iki sırada bitiren 20 takım, finallere katılmaya hak kazanacak. Finallere gidecek 4 takım ise ayrı bir organizasyonla, küme düşmeli-terfili bir formatla oynanıp ayrı şampiyon çıkaracak. 2020'nin son 4 finalistinin belirleneceği play-offlara Uluslar Ligi'nin 16 grup birincisi girecek. Bunlardan EURO 2020'ye kalifiye olan varsa, grupta altındaki takım alınacak; o da finallerdeyse bir altındakine bakılacak. 4'erli play-off gruplarından, yarı final-final aşamasıyla 4 finalist daha belirlenecek.



Uluslar Ligi'nin bu tablodaki şekilde sonlandığını varsayalım. İngiltere, İtalya, Ukrayna ve Almanya şampiyonluk için final-four oynayacak. Fransa, Hırvatistan, İspanya ve Yunanistan B Grubu'na düşecek; İsviçre, Slovenya, Belçika ve Türkiye A Grubu'na terfi edecek. Bu düşme ve terfiler, aşağı doğru birinci ve sonunculara uygulanacak. Uluslar Ligi'nin grup etabı bittikten sonra başlayan elemelerde A Grubu'ndan Fransa, Hırvatistan, Ukrayna, Bosna Hersek ve Yunanistan dışındaki ülkelerin eleme gruplarında ilk ikilere girerek EURO 2020'ye kalifiye olduğunu varsayalım. A Grubu'nun play-off'unu Fransa, Hırvatistan, Ukrayna ve Bosna Hersek oynayacak. Bunların biri daha EURO 2020'ye gidecek.