Euro iç rahatlattı

Euro iç rahatlattı
Michael Carr, MoneyNews'da yer alan makalesinde şu görüşleri aktardı: "Yatırımcılar son euro krizinin de daha öncekiler gibi sona ermesinin yakın olduğunu düşünerek rahat bir nefes alabilir. Avrupa sisteminde herhangi bir değişim beklemek için hiçbir neden olmadığı gibi bölgenin yatırım görünümünde de hiçbir değişiklik olmayacak. Avrupa hisse senetleri yatırımcılar için cazip kalmaya ve euro düşmeye devam ettikçe kazanımları sunmaya devam edecek.

Krizin merkezindeki Yunanistan, kurtarmanın sonraki adımı için müzakere başladı ve müzakerelerin kısa sürede bir çözüme ulaşacağı varsayılıyor. Varılacak çözümün Yunanistan’ı ve bağlantılı olarak Euro bölgesi çevre ekonomilerini uçurumun kenarından çekeceği hesaplanıyor. Şu an Avrupa’da yapılan “geciktirme”den elde edilen sonuçlar son büyük durgunluktan bu yana dünyada merkez bankacıların hedefi haline geldi ve burada da bu politika başarılı oldu.

Yunanistan'ın en son krizi, Yunan vatandaşlarının hassasiyetlerine daha öncekilerden ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulun’dan daha hassas olan yeni hükümetin iktidara gelmesi ile başladı. Ülkede 25 Ocak tarihinde yapılan seçimden önce Yunanistan’ın euro birliğinden ayrılacağı konusunda çok fazla tartışma yaşandı. Ancak bunun gerçekleşmesi olası görünmüyor çünkü Euro birliğinden ayrılmak için tanımlanmış bir mekanizma bulunmuyor.

Euro, sanki Eagles grubunun 1972 Tarihli ölümsüz şarkısı Hotel California örnek alınarak modellenmiş bir oluşum. Şarkının sın dizeleri Euro için benzersiz bir tanım yapıyor: “İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz ama asla terk edemezsiniz.” (You can check out anytime you'd like, but you can never leave.) (Bu tanımlamayı Yunanistan’ın çiçeği burnunda Maliye Bakanı Varoufakis de kullanmıştı.) Yunanistan Euro birliğinin imkanlarından diğer üyelerin faydalandığından daha çok faydalandı. Euro’ya erişim Yunanistan’ın olağanüstü düşük faiz oranları ile tahvil ihraç etmesi ve verimsiz harcamalar ile gevşek vergi sistemi ile bilinen ülke için fon anlamına geliyordu. Yunanistan birliğe davet edilmişti. Ancak davet edenler şimdi bu misafirliği sona erdirmenin hiçbir yolu olmadığını anladı.

Yunanistan, Euro birliğini asla terk etmeyecek çünkü mevcut borç müzakereleri kemer sıkma önlemlerini biraz gevşetecek ve ülkenin harcamalarını finanse etmek için yeni borçlar verilecek. Bu, Yunanistan’ın birkaç yıl sonraki krize doğru ağır aksak ilerlemesini yani yumuşak geçişini sağlayacak ve Euro birliğine bir kere girildikten sonra asla terk edilemeyeceğinin bir göstergesi olacak."