Euro oldu Kuro

Euro oldu Kuro

Irak'ta IŞİD'den kaçan Bağdat hükümetine bağlı askerlerin çekilmesinin ardından Kerkük'ün kontrolünü ele alan ve "Bu bölge bizim, artık çekilmeyiz" açıklaması yapan B, önceki gün Barzani'nin "Irak'ın artık eski Irak olması imkansız" sözlerinin ardından, bağımsızlık fikrini iyiden iyiye düşünmeye başladı. Irak'taki istikrarsızlık nedeniyle Irak Merkez Bankası'na bağımlı olmak istemeyen Kürtler, Irak dinarı kullanmak yerine iki seçeneği tartışıyor. Kuzey Irak Kürt yönetimi Maliye Komitesi'nde yer alan Parlamenter Eli Hemesalih BasNews'e yaptığı açıklamada, Kürt para biriminin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

İKİ SEÇENEK VARDI 

"Birinci seçenek geçici bir süre Kürt yönetiminin kontrol ettiği bölgelerde doların para birimi olarak kullanılması. Diğer ise kendi paramızı basmak" dedi. Kürtler daha önce de kendi paralarını basmak konusunu tartışmış hatta 'EURO'dan esinlenerek 'KURO' adı verilecek bu para için tasarımlar bile hazırlanmıştı. Tasarımlarda Molla Mustafa Barzani'nin fotoğraflarının olacağı konuşuluyor. 

KÜRTÇE DİNAR BASILACAKTI

Irak Merkez Bankası, 2014'te piyasaya süreceği dinarlarda değişikliğe gitmeyi planlıyordu. Bu dinarlarda artık Arapça'nın yanında Kürtçe ifadeler de yer alacaktı. Yapılan plan çerçevesinde ilk olarak 50 bin dinarlık banknotlarda ve madeni paralarda Kürtçe ibareler yer alacaktı. Irak, bu planları yaparken Kürtler, atağa geçerek kendi paralarını tasarlamaya başladı.