Eve yakın okul tercih edin

Eve yakın okul tercih edin

Okul öncesi, ilkokul ve kısmen de ortaokul öğrencileri için özellikle büyük şehirlerde çok uzak bir bölgede okul seçilmemesi gerekiyor. 40 dakikayı geçen bir servis yolculuğu küçük yaştaki çocukları olumsuz etkiler. Velilerin evlerine yakın bölgelerdeki okullar içinden bir seçim yapmalarını tavsiye ediyorum. Göz önünde bulundurulması gereken diğer konunu da velilerin sosyo-ekonomik yapılarını dikkate alarak bir tercih yapmalarıdır. Okul bir senelik bir olay değil, 

4 ya da 8 sene sürebilecek bir süreç. Veliler, bunu finansal olarak karşılayabilecek, sosyo-ekonomik yapısına uygun bir okul tercihinde bulunsun. Bölgelerinde kriterlerine uyan en az 3-4 tane okulları olsun.

OKULU ARAŞTIRIN

Veliler kayıt sürecinde okul hakkında iyi bilgi edinmeli. Tercih yapılacak okul hakkında mutlaka yeterli araştırma yapılmalı, veliler kayıt yaptırmadan önce okulu görmeli, tanımalı. Okulun öğretmenlerini tanısınlar. Tecrübeli öğretmen ve idareci çok önemli. Okulun eğitim başarısı, öğrenciye sunulacak akademik olanaklar, öğrencinin kişiliğini geliştirecek ortamın varlığı gibi alanlar belirlenmeli. Yeni açılan çok okul var. Veliler, yeni okullar ve sistemlerini daha dikkatli incelemeli. Ayrıca okulun sahibi, kim tarafından işletildiği, finansal yapısı, köklü mü yoksa yeni bir kurum mu olduğu gibi unsurları dikkate almalılar.

SÖZLEŞMEYİ İYİ OKUYUN

Özel okulların erken kayıt dönemi fiyat açısından çok daha cazip. Normal kayıt döneminde yıllık fiyat artışı daha yüksek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kayıt sırasında özel okullara sözleşme zorunluluğu getirildi. Veliler bu sözleşmeyi dikkatli okumalı. Sözleşmede; yıllık eğitim ücreti, taksit tutarı, indirimler, öğrencinin aldığı burs, ödeme şekli gibi pek çok bilgi yer alıyor. Velilerin tüm bu maddelere dikkat ederek hareket etmeleri gerekiyor.

KOLEJLERİN FİYAT ORTALAMALARI 25-30 BİN BANDINDA

Yeni eğitim-öğretim dönemi için özel okulların yüzde 32’ye kadar zam yapma potansiyeli varken kurumlarımızın ortalama fiyat artışları yüzde 16-17 bandında oldu. Okulların yüzde 99’u fiyat artışlarında bu üst sınırı kullanmadı. Enflasyon oranları dikkate alındığında hem kayıt yenileyen hem de yeni kayıt yaptıracak veliler için güzel bir fiyat oranı. Asla fahiş bir zam değil. Şu anda özel okullarda 10 bin liradan başlayarak 70 bin liraya kadar çıkan kurumlarımız var. Ağırlıklı olarak fiyat ortalamaları ise 25-30 bin bandında. Söz konusu fiyat yelpazesinde velilerin sosyoekonomik durumlarını dikkate alarak karar vermesi çok önemli.