Ezidiler IŞİD'le savaşmak için geri dönüyor!

Ezidiler IŞİD'le savaşmak için geri dönüyor!

PKK ve YPG'lilerin silah eğitimi verdiği Ezidiler Şengal Dağı'nda ağırlıklı olarak kendi bölgelerini korumakla görevlendiriliyor. Ezidilerden Abdo Hamo, "Ailelerimizi güvenli bölgelere bıraktıktan sonra kendi topraklarımız, namusumuz için IŞİD'e karşı savaşmak için geri döndük. Bizden yüzlerce insanı katlettiler. Kendi topraklarımızı onlara bırakamazdık. Şengal Dağı bizim için kutsal, birçok ibadethanemiz var burada" dedi.

DHA muhabirinin Şengal Dağı'nda görüntülediği silahlı Ezidiler arasında tüfekli 70- 80 yaşlarındaki erkekler dikkat çekti. Şengal Dağı'nda üstlenen PKK, YPG ve az sayıdaki peşmerge, IŞİD güçlerini oluşturdukları güvenlik koridoruna yaklaştırmamak için yoğun çaba sarf ederken, aldıkları silahlı eğitimden sonra savaşır duruma gelen Ezidiler de mevzilerdeki yerlerini aldı. Ezidiler, ağırlıklı olarak kendi bölgelerini korumakla görevlendirilirken, Şengal Dağı'nın özellikle ova kesimlerindeki köylere yerleşen IŞİD militanlarının bölgeden temizlenmesi için sıcak çatışmalara YPG ve PKK'lılar gönderiliyor. IŞİD'e karşı silahlanan Ezidilere lojistik desteği ise yine bölgedeki PKK ve YPG sağlıyor. Şengal Dağı'nın bazı alanlarında devriye görevi de yapan Ezidiler, silahlarını bir an olsun yanlarından ayırmıyor.

"Topraklarımızı onlara bırakamazdık"

YPG saflarında savaşan Ezidilerden 50 yaşındaki Abdo Hamo, kısa bir eğitimden sonra savaşmaya hazır duruma geldikleri belirterek şunları söyledi:

"Ailelerimizi Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi'ne bıraktıktan sonra kendi topraklarımız, namusumuz için IŞİD'e karşı savaşmak için geri döndük. Bizden yüzlerce insanı katlettiler. Kendi topraklarımızı onlara bırakamazdık. Şengal Dağı bizim için kutsal bir çok ibadethanemiz var burada."

75 yaşındaki dede cephede

Şengal Dağı'nın bir çok noktasında ağaç altlarında, kayaların diplerinde sipere yatarak dürbünleriyle sürekli IŞİD'in bulunduğu noktaları gözetleyen 1940 model mavzer silahı taşıyan Ezidilerden 75 yaşındaki Rustem Sino, mavzerin 35 yıldır kendisinde olduğunu söyledi. Silahın baba yadigarı olduğunu ve bugünler için sakladığını söyleyen Sino, YPG'nin kendisine Kalaşnikof vermek istediğini ancak kendisinin kabul etmediğini dile getirdi. Sino şöyle dedi:

"Çok seri değil ama bunu iyi kullanıyorum. IŞİD'e karşı bununla da savaşabilirim. Biz kendi toprağımızda barış içinde yaşarken onlar bize saldırdı. Biz şimdiye kadar hiç kimseye saldırmadık, kimsenin namusunda, toprağında gözümüz olmadı. Ama ne oldukları tam belli olmayan bu IŞİD çeteleri aniden bize saldırdı. İlk etapta çoluk çocuk ailelerimiz hepsi kaçtı. Ancak biz dağda saklandık. Bu dağı iyi biliyorum. YPG ve PKK'lılar gelince de yanlarına gidip savaşmak istediğimi söyledim. Onlar da beni köyümde görevlendirdi."

Bu dağda büyük bir katliam yaşandı

Şengal Dağı'nda 5-10 kişilik grupla yol kontrolleri sağlayan ekipte yer alan 75 yaşındaki Serdeşt Abdo da şunları anlattı:

"Baskın yaptıkları köylerde kadın ve kızlarımızı kaçırdılar. Bu dağda büyük bir katliam yaşandı. Yüzlerce kişinin cesetleri vardı Şengal'de. Biz geri dönüp silahlandığımız zaman bu ölülerimizi gömdük. Onlar ani baskın yaparken silahlı olanlarımız karşılık verdi, savaştık ancak mermilerimiz yetersiz. Böyle bir şey olabileceğini bilseydik evlerimizde kasalarla mermi depolardık. Şimdi silahlarımız ve yeterli mermimiz var. Onlarla sonuna kadar savaşacağız. IŞİD'in insanlıkla bir ilgisi yok."