Fahri Trafik Müfettişinin Kestiği Ceza Mahkemeden Döndü

Fahri Trafik Müfettişinin Kestiği Ceza Mahkemeden Döndü

Antalya’da, bir öğretmene, “Sol şeridi keyfi işgal ediyor” gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından kesilen 172 TL’lik ceza mahkemeden döndü.
Olay, Antalya’da 2014 yılı Ekim ayında meydana geldi. Öğretmenlik yaptığı ilköğretim okuluna gitmek üzere 100. Yıl Bulvarı’nı kullanan öğretmen Emsal E’ye sol şeridi sürekli işgal ettiği gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından tutanak tutuldu. Tutanak, Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından işleme alınıp ceza olarak plakaya yazıldı ve Emsal E.’den ödenmesi istendi.
Cezanın yazılmasından bir ay sonra eve gelen tebligatla durumu fark eden Emsal E., 172 TL’lik cezaya itiraz edip mahkemeye başvurdu ve iptal edilmesini talep etti. Emsal E., kesilen cezanın yersiz olduğunu ve şehir içinde sıkışık trafikte bütün şeritlerin aynı sıkışıklıkta olduğunu ve sol şeridin diğer şeritlerden farkı kalmadığını söyledi. Mahkemeye dosya içerisinde trafiğin durumunu gösteren fotoğraf ve video kaydı da sunan Emsal E. şu ifadelere yer verdi:
"Her sabah öğretmenlik yaptığım okula bu yoldan gidiyorum. O yol kentin en işlek ana yollarından biridir. Sabah saatlerinde olduğu gibi o yolda günün her saatinde yoğun trafik vardır. Ayrıca, oradaki hız limiti de 70 kilometredir. Bu yolda tüm şeritler aynı hızla akar. Sol şeritte bulunan bir araç, şeridini değiştirmekte bile zorlanır. Takdir edersiniz ki böyle kalabalık bir trafik akışında sol şerit istense dahi boş bırakılamamaktadır. Bu nedenle trafik kanununda var olan bu suçun, şehir içlerindeki sıkışık trafik akışlarında uygulanabilmesi zor ve haksızlıktır."
Kadın sürücü olması nedeniyle kendisine fahri trafik müfettişinin ön yargılı yaklaştığı yönünde kendisini savunan Emsal E., cezadan dolayı mağdur edildiğini kaydetti. İtirazı değerlendiren Antalya 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi, 100’üncü Yıl Bulvarı’nın işlek yollardan biri olduğunu belirterek Emsal E.’nin itirazını kabul ederek cezanın iptaline hükmetti.