Ferhat Çin’de Tarih Yazdı

Ferhat Çin’de Tarih Yazdı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin milli cimnastikçisi Ferhat Arıcan, Çin’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda tarihe geçti. Daha önce kendi ismiyle anılan iki hareketle cimnastik literatürüne girmeyi başaran Arıcan, yeni hareketini de başarıyla tamamlayarak “dünyada 3 harekete sahip ilk sporcu” ünvanını aldı. 10 yaşında başladığı sporda 21 yaşında tarih yazan Ferhat, aynı zamanda dünya şampiyanalarında finallere kalan ilk Türk cimnastikçisi de oldu.
Dünya cimnastik literatürüne “Arıcan” adıyla zorluk derecesi yüksek iki hareketi kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcusu Ferhat Arıcan’dan büyük bir başarı daha geldi. Paralel ve atlama masasında yaptığı serilere yenisini eklemek için bir süredir hazırlanan Ferhat, Çin’de düzenlenen 45. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda tarihe geçti. Paralelde aletinde yaptığı yeni hareketini tescillettiren Ferhat, dünya cimnastik literatürüne 3. kez “Arıcan” adını yazdırdı. Ferhat bu başarısıyla “dünyada 3 harekete sahip ilk sporcu” ünvanını alarak Türkiye ve İzmir’e büyük gurur yaşattı. Çin’de tarih yazan Ferhat’ın başarısı bununla da sınırlı kalmadı. Dünya Şampiyonası’nda 84.865 puan toplayarak finallere adını yazdıran milli sporcu, “Dünya şampiyonalarında finallere kalan ilk Türk cimnastikçisi” ünvanını da elde etti.
Ferhat’ın ismini tarihe yazan hareket, öne çift bükük salto ve yarım burgudan oluşuyor. Uluslararası Cimnastik Komitesi, Ferhat’ın Çin’de yaptığı seriyi, paralel aletinde en zor hareketlerin bulunduğu ve sadece 5 harketin yer aldığı “G” grubunda yer almasına karar verdi.
2010 yılında Rotterdam’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda 308 puanla 43. sırada yer alan Milli takımımız, 45. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda İzmirli cimnastikçi Ferhat’ın büyük katkısıyla 327,067 puan elde ederek 25. sıraya kadar yükseldi ve müthiş bir sıçrayış yaptı. Ay- yıldızlı ekibimiz, takım halinde Olimpiyatlara katılma şansını 0.733 puanla kaçırdı.
Türkiye’ye yaşattığı gurur için son derece sevinçli olduğunu söyleyen Ferhat Arıcan, “Dünya Cimnastik literatürüne üçüncü kez geçebilmek müthiş bir duygu. Soyadım ölümsüzleşti. Milli takımımızla bu başarıları elde ettiğim için son derece gururluyum. Çok çalışarak bu başarıları elde ettim ve bundan sonrası için de elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bana destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Türk cimnasitiğine katkı koyabilmek benim için çok önemli. Bizim önümüzde böyle başarılar alan ağabeylerimiz yoktu. Şimdi genç sporcular için hedefi büyüttüm, uluslararası arenada başarıyal ulaşılabilir olduğunu gördüler” diye konuştu.
Ferhat Arıcan’ın paralel aletinde dünyadaki ilk 12 sporcudan biri olduğunu belirten Antrenör Reyhan Karanlık ise şunları söyledi:
“Ferhat’ın sadece kendi başarısı değil, Milli Takım’a da yaptığı katkı ortada. Çok çalışmamızın karşılığını bu şekilde almak güzel. Ferhat Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı ve yazdırmaya da devam edecek. Zor ve yorucu bir yarışmada bu hareketi yaparak cimnastik litaretürüne kazandırması ayrı bir başarı.”
10 yaşında başladığı cimnastikte kısa sürede spor otoritelerinin dikkatini kısa sürede çeken ve yabancı sporcuların “Muhteşem Süleyman” lakabı taktığı 21 yaşındaki genç sporcu, 2008 yılında paralel aletinde, ardından da 2013 yılında atlama masasında yaptığı zoruluk derecesi yüksek iki hareket ile cimnastik litaretürüne girmişti.