‘Fesih hakkı Bursa'nın duran 87 projesine çözüm değil’

‘Fesih hakkı Bursa'nın duran 87 projesine çözüm değil’

Kentsel dönüşüm konusunda mağduriyetleri ortadan kaldıracak yönetmelik değişikliği yürürlüğe girdi. Bundan sonra dönüşüm projesi yapan müteahhitler yüzde 10 teminat vermeden ruhsat alamayacak. Vatandaşla anlaşma yaptığı halde inşaata başlamayan ya da başlayıp yarım bırakılanlar için de fesih süreci işleyecek. Müteahhitle yapılan sözleşmelerde inşaatın 1 yıl içinde başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak fesih hakkı kullanılabilecek. Konuyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak Bursa Hakimiyet gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Bursa özelinde 87 projenin durduğunu vurgulayan Albayrak, fesih hakkı şartlarının bu projelere uymadığını belirterek, sıkıntıları gideremeyeceğini söyledi.

SORUNLU 87 PROJE

Albayrak Bursa özelinde 87 projenin durduğunu ve davalık olduğunu, fesih hakkının bu projeleri etkilemediğini belirterek, "Bursa özeline baktığımızda gün gün sayıları düşürmeye çalışıyorlar en son 87 tane proje problemli olarak duruyordu. Bunları fesih etseniz de problem ortadan kalkmıyor zaten. Evet tek taraflı fesih hakkı geldi ama bazı şartlarla geldi. Örneğin, herhangi bir yargı kararı olmayacak. Bunların aslında hepsinde yargı kararı var. Yani, yargı demiş ki senin plan değişikliğini ben iptal ediyorum. Plan ne demek? Bir parsele 100 daire yapabiliyorsunuz demek. Ama plan değişikliği iptali sonrası o parsele 50 daireden fazla yapamıyorsunuz. Peki uzlaşma nasıl sağlanacak? Bu yönetmelik uzlaşmayı sağlamaz. Vatandaşlarımız beklentilerini terk ederler, kendileri de ellerini taşın altına sokarlar o zaman problemler düzelir" şeklinde konuştu.

RANTSAL DÖNÜŞÜM

Albayrak, daire sahiplerinin önceliğinin depreme dayanıklı binalar olması gerektiğini, büyük ev beklentisinin işi ranta dönüştürdüğünü belirterek, "Burada sıkıntı şu, plan değişiklikleri yapılmış, bu plan değişikliklerine göre daire sahipleriyle müteahhitler anlaşma yapmış. Bu anlaşmaya göre daire sahipleri konutlarını boşaltmış. Riskli yapı tespiti yapılmış. Binaların bazıları yıkılmış, bazıları da yıkılacak. Dolayısıyla vatandaşların beklenti içine sokulduğu bir ortam var. Beklenti de şu; oturduğum konutun daha büyüğünü alayım üzerine de para alayım. Bu yüzden kentsel dönüşüm çalışmaları rantsal bir dönüşüme büründü" ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 10 teminat kararıyla ilgili de Albayrak "Hiçbir iş yapamayanların müteahhitlik yaptığı bir ülkede yaşıyoruz. O yüzden teminat istenmesi yerinde" değerlendirmesinde bulundu.