'Fethullah Gülen öldü'

'Fethullah Gülen öldü'
Bakanlar Kurulu sonrası bir gazetecinin, "Fethullah Gülen'in 2013 yılında öldüğü söyleniyor" şeklindeki sözleri Bülent Arınç'ı kızdırdı. Arınç, "İlk defa sizden duyuyorum. Ciddi de bulmuyorum" dedi.

Bülent Arınç, daha sonra da " Ege'nin Sesi diye bir şey çıkarttı, aklım başımdan gitti. Kızım sen nasıl geldin bunlara, neler soruyorsun. Çocuklar siz bana ilaç verin toplantıdan sonra bu hanımefendi perişan etti beni" diye konuştu.

Bülent Arınç: Anayasa Gündemimizde Lodos sonrası yaşananlar ele alındı. Bakan İslam ve Bakan Kılıç'ın sunumlarını diledik.

Soru ve Cevap:

- Yurtdışındaki okullar için nihai karar çıktı mı?

Bu ülkelerde yeni kuracağımız sistemle ilgili şunu söylebilirim: Dört dörtlük bir sunum yoktu. Okullar için yapılacak bir uygulamanın elzem olduğunu biliyoruz. Biz kapattık bu iş bitti böyle bir mantığın dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmadığını biliyoruz. Bazı gazetelerde bazı yazarlar bu yaptığımızı beğenmiyorlar. Ama kalemlerinden kan damlıyor. Alın kapatın diyorlar. Biz bir devletiz. Bunu gönüllülük ve vakıf üzerinden gider. Birileri Türkiye'de böyle bir şey yapsa biz de kuşkuyla yaklaşırız.

Açık ve şeffaf olmak zorundayız. Buna ihtiyaç var mı? Evet sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca söylediği gibi Türkiye'de ve yurtdışında bir vakıf üzerinden daha nitelikli eğitim vermek için uğraşıyoruz. Kuracağımız mutlaka vakıf olacaktır. Kamu desteği olacak. Pay olarak yüzde 70'inin sivil yüzde 30 kamu desteği olacak.

O ülkelerdeki eğitim şartlarına nasıl katkı sağlarız bunun derdindeyiz. Bunu bir misyoner olarak değil kültürel bir etkileşim için de olmak için yapacağız.

- Çiftçilerin elektrik borçlarının ziraat bankasıyla aracılığıyla ödendiği söyleniyor. Doğru mu?

Arınç: Böyle bir konu görüşülmedi.

- Hükümetin başkanlık sistemi hakkında öne çıkan bir görüşü var mı?

Başkanlık konusunu Cumhurbaşkanımız gündeme getiriyor. Milletvekillerimiz de görüşlerini söylüyorlar. Hükümetin böyle bir çalışması yok. Geçen hafta da görüşmedik. Gelecek hafta da yok. Parti olarak buna bir ihtiyacı olabilir. 2015 seçimlerine giderken kamuoyuna açıklama gereksinimi olabilir.

GÜLEN SORUSU ARINÇ'I KIZDIRDI

Toplantıda bir kadın gazetecinin sorusu Bülent Arınç'ı çok kızdırdı. İşte yaşanan o diyaloglar:

- Cemaat lideri olarak bilinen Fethullah Gülen'in Eylül 2013'te öldüğünü söylüyorlar. Bu doğru mu?

Arınç: Çok şaşırttınız beni. Bunu ciddi bulmuyorum. 1 Nisan olsaydı günlerden herhalde belli bir amaçla söylüyorsunuz sanırdım. Ciddisiniz değil mi?

- Gazeteci: Gazetelerde çıktı

Arınç: Hangi gazete

- Gazeteci: Ege'nin sesi

Arınç: Ege'nin Sesi mi? Ben böyle bir gazeteyi ilk kez duyuyorum. Ben Ege'nin çocuğuyum güya. Allah sonumuzu hayır etsin. Yani kaynağınız Ege'nin Sesi gazetesi öyle mi? Yerel bir gazete mi bu? Umarım 300 tirajlı bir gazetedir. Haber kaynağınıza bakınca ciddi olmadığına şimdiden hükmettim. Bu iddia Haber kaynağınıza bakınca ciddiyetsiz olduğunu anladım. Ege'nin Sesi diye bir şey çıkarttı, aklım başımdan gitti. Kızım sen nasıl geldin bunlara, neler soruyorsun. Çocuklar siz bana ilaç verin toplantıdan sonra bu hanımefendi perişan etti beni.

- Çipras'ın Barbaros gemisinin oradan çıkmasını istemesini nasıl buluyorsunuz?

İlk ziyaretlerde bu tür açıklamaların olması normal.

- Cenevre'deki görüşmeniz nasıl geçti?

İnsan hakları konusunda durumumuz pekiyi. Bizim reddettiğimiz ülkelerin sorularına cevap vermedik. Güney Kıbrıs. Mısır'ın da sorularını panel içinde cevapladık. Yunanistan için de geçerliydi.

Cenevre'de çoğu ülke Türkiye'nin başarılarından bahsettiler. 100 ülke bizi tebrik etti.