Fethullah Gülen'e kasa şoku

Fethullah Gülen'e kasa şoku

Paralel örgütün, 17 ve 25 Aralık tarihli darbe girişimleriyle ilgili savcılık soruşturmasında sona yaklaşılıyor. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, derin yapının şemasını tamamlamak üzere. Bu kapsamda örgütün finansal ayağı da tüm detaylarıyla ortaya konacak. Adı paralel yapıyla anılan şirket, finans kuruluşu, eğitim kurumu, STK ve vakıfları inceleme altına alan savcılık, geniş kapsamlı soruşturma başlattı.

SPK, MASAK VE BDDK'YA YAZI

'Darbeye Teşebbüs' suçu çerçevesinde yürütülen soruşturmada, paralel yapıya bağlı faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların geriye dönük para hareketleri tek tek araştırılacak. Soruşturma kapsamında önemli bilgi ve belgelere ulaşan savcılık, yapılan ihbarları da dikkate alarak Mali Suçları Araştırma Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na resmi bir yazı gönderdi. Soruşturmayı yürüten Savcı Serdar Coşkun'un imzasını taşıyan yazışma ekinde, söz konusu kuruluşların her türlü para transferleri, yönetim ve sahiplik yapısında yaşanan bütün değişiklikler konusunda rapor hazırlanması istendi.

TEŞVİKLER NEREYE GİTTİ?

Paralel yapıya bağlı şirket, finans kuruluşu, eğitim kurumu, STK ve vakıfların devlet bankalarından aldıkları kredilerle devleten aldıkları teşviklerin nerelere harcandığı da belgeleriyle araştırılıyor. Adı paralel yapıyla anılan vakıf ve STK'lara yapılan bağışlar kontrol edilecek.

PARA TRANSFERİNE AYRINTILI İNCELEME

Savcılık tarafından gönderilen yazışmanın ekinde ayrıca, paralel yapının gizli kasası olduğu ileri sürülen bazı kişilerin isimlerine yer verilerek, araştırılacak kuruluşlarla bu kişiler arasında ilişki bulunup bulunmadığı da soruldu. Paralel yapılanmanın yurtdışındaki geniş örgütlenmesini dikkate alan savcılık, örgütün gizli kasası olan isimlerin bu ülkelerden Türkiye ve ABD'ye yönelik para transferlerini de soruşturma altına aldı.

BAZI KURULUŞLARA YAPTIRIMLAR YOLDA

MASAK, SPK ve BDDK'dan gelecek raporların ardından, bazı kuruluşlara yönelik yaptırımlara gidilmesi bekleniyor. BDDK ve MASAK'ın araştırmasında adı paralel yapıyla anılan bir bankanın da bulunduğu belirtildi. Söz konusu bankanın kredi ilişkileri ve kredilerin geri dönüş trafiğinin de, en son tarihden itibaren başlayarak geriye dönük şekilde incelemeye alındığı ifade edildi.