“FETÖ’yü Balkanlar’dan da söküp atacağız”

“FETÖ’yü Balkanlar’dan da söküp atacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret ve temaslarını sürdürdüğü Sırbistan’da Yeni Pazar Belediyesi önünde halka hitap etti. Sırp Cumhurbaşkanı Vuçiç’e teşekkürlerini ifade ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Sırbistan’ın bu güzel bölgesinin güzel, yiğit, dobra insanları. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sizlere de Türkiye’de yaşayan 80 milyon vatandaşımızın tamamıyla birlikte sizlerin öz kardeşleri olan Sancaklıların selamını getirdim” dedi.

On bakan, milletvekili, 200 kadar iş adamı, eğitimci ve diğer alanlardaki isimlerle oluşturulan heyetle dün Belgrad’da verimli çalışmalar yapıldığını kaydeden Erdoğan, “Değerli dostum Vuçiç ile birlikte sabahtan akşama kadar yaptığımız çalışmaları Novi Pazar’daki toplantılarımızla adeta taçlandırıyoruz. Gerek alt yapı çalışmaları, gerek üst yapı çalışmalarıyla inanıyorum ki Türkiye ile Sırbistan arasında yeni bir dönemi başlatıyoruz. Balkan coğrafyasının neresine gidersek gidelim bu yakınlığı, bu sıcaklığı görmenin bahtiyarlığı içindeyiz. Bu vesile ile değerli dostum Cumhurbaşkanı Vuçiç’e bir kez de sizlerin önünde teşekkür etmek istiyorum. Sırbistan ziyaretimizde bizi adeta evimizde hissettirdi” ifadelerini kullandı.

“İKİ GÜNDE 16 İMZA ATTIK”

Novi Pazar türküsünün sözleriyle halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok güçlü ve derin ilişkilerimiz olan Sancak bölgesinde kardeşlerimizin sevinci sevincimiz, üzüntüleri üzüntümüzdür. Bugün burada Sancak’ta, Novi Pazar’da yaşadığımız şu birliktelik ülkeler ve halklar olarak barış, huzur ve refah içinde bir geleceğe ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. İnanıyorum ki bizi etnik milliyetçilikler ayırmamalı, tam aksine bizi Sırbistan birleştirmeli. Değerli kardeşlerim ülkemizdeki Sancak kökenli vatandaşlarımız ile Sırbistan’daki Boşnak azınlık iki ülke arasındaki en önemli köprülerden biridir. Aramızdaki güçlü gönül bağının ikili ilişkileriniz üzerindeki olumlu etkilerini görüyorum. Önümüzdeki dönemde bu bağları daha da güçlendireceğiz. Dün 12 anlaşmaya imzamızı koyduk. Bugün de 4 anlaşmayı burada imzaladık. İki günde 16 imza attık. Hayırlı olsun. Değerli dostum Vuçiç ile bu konuda aynı düşüncelere sahibiz. Buradaki kardeşlerimizin gönlündeki özel yerimizin öyle sadece sözde olmadığını, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sayın Vuçiç’in de başını çektiği o geceyi unutmam mümkün değil. Sizler duanızı bizden esirgemediniz. Türkiye’ye destek olan Sancak halkı bizim hakiki kardeşimiz odluğunu bütün dünyaya gösterdi. Sancak halkının Türk halkı ile terörle mücadele konusunda dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğine inanıyorum. El birliği ile değerli dostum Vuçiç’in FETÖ’ye karşı nasıl mücadele verdiğini biliyorum” açıklamasını yaptı.

"15 TEMMUZ GECESİ BİZE İLK DESTEK VEREN LİDERLERDEN BİRİ DE VUÇİÇ OLMUŞTUR"

Erdoğan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“FETÖ denilen bu ihanet çetesini ülkemizden olduğu gibi Balkanlar’dan da söküp atacağız. Bu hususta Sayın Vuçiç’e de özellikle güvenimiz, itimadımız tam. 15 Temmuz gecesi bize ilk destek veren liderlerden biri de Vuçiç olmuştur. Bu duruşuyla gerçek dostumuz olduğunu, Vuçiç’e şahsım ve milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Kardeşlerim Batı Trakya’da, Belgrad’da, Sancak’ta, Balkanlar’ın neresinde olursa olsun bu coğrafyanın bütün halkları bizim kardeşimizdir. Biz diğer ülkeler gibi Sırbistan’ın da birlik, beraberlik, dirlik içinde olmasını müreffeh bir hale istiyoruz. Bunun için her alanda ve her yerde Sırbistan’la iş birliği yapmaya hazırız. Türkiye ülkenin diğer bölgelerindeki kalkınma projeleri gibi Sancak’ın ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacak her türlü atılıma destek verecektir.”

“YOL MEDENİYETTİR”

Dün 5 bin ton et ithalatı ile ilgili imzalar atıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sırbistan’da açtığımız kotanın Pester Yaylası’nda yetiştirilen hayvanlar için kullanılması arzumuzdur. Bölgemizin Sırbistan ile ve komşu ülkelerle ticari entegrasyonunda sahip olduğunu bildiğimiz karayolu ve havayolu projelerinin süratle hayata geçirilmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz. Biz şuna inanıyoruz, yol medeniyettir. Bu zor topoğrafik yapının olduğu bölgede inanıyorum bu yollar da yapılacak. Bu vesile ile Belgrad ve Saraybosna ile ilgili müşteriyi değerli dostum Vuçiç’in çalışmalarıyla hayata geçireceğiz. Novi Pazar’ı ilgilendiren, yakında fiilen hayata geçeceğine inandığım bu yol bölge ülkeleri arasındaki barış ve kardeşlik köprüsü olacaktır. Balkan coğrafyasındaki Sırp, Hırvat, Boşnak, Arnavut ve diğer kesimleri asırlardır birlikte yaşadığımız gelecekte de iş birliği içinde olacağımız dostlarımız olarak görüyoruz. Geçmişte yaşanan acılar artık son bulsun istiyoruz. Bu acıları artık yaşamayalım istiyoruz. Biz nerede olursa olsun hiçbir topluma yapılan haksızlığı mazur karşılamadık, tasvip etmedik, böyle bir yanlışa da destek vermedik. Balkanlar’da dışarıdaki güçlerin kışkırtması ile ortaya çıkan her kışkırtmanın, her kaosun bedelini sadece ve sadece buradaki insanlar ödüyor. Gün geliyor herkes çekip gidiyor. Ama yürekleri yangın yerine dönmüş insanlar burada yine yan yana yaşamaya devam ediyor. Onun için diyoruz ki Balkan halkları olarak sizler kendi aranızda bir olursanız, beraber olursanız, kardeş olursanız o kadar güçlü olursunuz, o kadar güvende olursunuz, o kadar müreffeh olursunuz. Ülkelerimizin yöneticileri olarak bizler istikrarlı ve müreffeh bir Balkanlar’ın inşası konusunda kararlıyız. Sizlerin de aynı duygular içinde olduğunuza yürekten inanıyorum. Sırbistan’ın ve onun önemli bir parçası olarak gördüğüm Novi Pazar’ın kalkınması, gelişmesi için hep birlikte yapacağımız çok şey var. Unutmayın her zaman yanınızdayız. Bir olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte dostluğumuzu koruyacağız” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de Salcano bisiklet firmasının Sancak, Novi Pazar’a 200 bisiklet getirdiğini ve belediyeye hediye edildiğini dile getiren Erdoğan, bu bisikletlerin gençlere dağıtılacağını sözlerine ekledi.