Fındık Her Alanda Ham Madde

Fındık Her Alanda Ham Madde

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bir ihraç ve kuruyemiş ürünü olarak gösterilen fındığın aslında tüm özellikleriyle endüstri ham maddesi olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini, dünya fındık ihracatının ise yüzde 80’ini tek başına gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, dünyada fındık üretiminin ortalama 900 bin ton olduğunu, Türkiye’nin 689 bin 684 bin hektar alanda ortalama 500-750 bin tonluk üretimle ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Fındığın tek başına her yıl ortalama 1 milyar 200 milyon dolar ile 1 milyar 500 milyon dolarlık döviz kazandırdığını, tarımsal ihracat gelirlerinin 4’te 1’ini karşıladığını kaydeden
Karadeniz, bu ürüne sadece ihracat geliri olarak bakılmaması gerektiğini, daha birçok alanda insanlığa büyük yararlar sağladığına işaret etti.
Karadeniz, şöyle konuştu: "Yaklaşık 5 bin yıldır bilinen fındık, meyvesinden odununa kadar birçok yerde insanlığa büyük yararlar sağlamaktadır. Fındık kabuğu ülkemizde özellikle fındık üretilen bölgelerde çok değerli ve yüksek kalorili bir yakacak olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fındık odunundan sepet, baston, sandalye, çit ve el aletleri yapımında faydalanılır. Bazı türleri park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Fındık yaprağı ve meyve zurufları gübre olarak kullanılmaktadır. Üretim fazlası
fındıklar yağlık olarak değerlendirilmektedir. Fındık ham yağı rafine edilerek yemeklik yağ olarak, temizleyici, nemlendirici ve dağıtıcı olarak, gres yağı üretiminde, koruyucu boya endüstrisinde kurutucu olarak, kimyasal tepkimelerde katalizör olarak, ilaç ve kozmetik endüstrisinde yardımcı ham madde olarak, el ve lastik eldivenlerin dezenfeksiyonunda, tıbbi aparatların sterilizasyonunda, yaraların pansumanında, kadın-doğum hastalıkları, deri-ağız hastalıklarında antiseptik olarak, sanayide yüzey aktif maddesi, korozyon inhibitörü, yağlama, metal kesme yağlara, metal temizleme ve asfalt plaka üretiminde kullanılır. Yağ çıkarılması ile arta kalan küspe, yüksek oranda protein içermekte olup, hayvan yemi olarak yem sanayinde kullanılmaktadır. Fındık kabuğu, fındık üretilen yörelerde değerli ve yüksek kalorili yakacak olarak kullanılır. Fındık kabuğundan, kontralit yapılır, boya sanayinde yararlanılır. Kömürleştirme yolu ile biriket kömürü, aktif kömür ve sınai kömür elde edilir. Fındık yaprağı ve meyve zurufları, doğal gübre olarak yeniden fındık bahçesine ve tarım alanlarına döner.”