Fiskobirlik: “üreticiye Borçlarımızı Ödeyeceğiz”

Fiskobirlik: “üreticiye Borçlarımızı Ödeyeceğiz”

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Lütfi Bayraktar, üreticiye olan borçlarını ödeyeceklerini söyledi.
Bir dizi ziyaret için Ordu’nun Fatsa ilçesine gelen FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Lütfi Bayraktar, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “FİSKOBİRLİK fındık alımlarını şuan için gerçekleştiriyor. Doğu Karadeniz’den 8 Ağustos’tan itibaren, Batı Karadeniz’de 20 Ağustos’tan itibaren fındık alımına başladık. Piyasanın 10 kuruş üstünde peşin parayla alım yapıyoruz. Birde emanet sisteminde alıyoruz. Emanet sisteminde istediği zaman istediği fiyattan randımana göre fiyatını belirliyoruz. Bugüne kadar yaklaşık bin ton civarında fındık aldık” dedi.
Kamuoyunda FİSKOBİRLİK’in güven kaybettiği gibi bir izlenim olduğunu belirten Bayraktar, “Bu durum fiili bir durumdan dolayı kaynaklanmıyor. Kamuoyu yönünden kaybediyor. FİSKOBİRLİK 2005-2006 yılında üreticiye fayda sağlamak için yaptığı alımlarda yaklaşık 400 milyon lira gibi bir maliyet yüklendi. Kooperatifler Kanunu gereği yasal olarak ödeme durumu olmazken, FİSKOBİRLİK canını dişine takarak bir kısım fedakarlıklar yaparak üreticiye bu parayı ödemeye çalışıyor. FİSKOBİRLİK üreticiye katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Bu borcunu üreticiye ödeyecektir. Yüzde 93 gibi bir payını üreticiye kurumumuz ödedi. Üreticileri koruma adına önemli zararlar ettik fakat üreticilerimiz yanımızda o zamanlar olmadı. Yöneticilerimiz de o zaman tam anlamıyla sahip çıkmadı. Geçen yıl üreticiden 5 bin ton civarında fındık aldık. Aldığımız fındığın parasını da peşin olarak üreticilerimize ödedik. Yüzde 7 gibi üreticiye borcumuz kaldı ve kasım ayı gibi bu borçları üreticilerimize ödeyerek kimseye borcumuz kalmayacak. Bu anlamda her gün daha iyiye gidiyoruz” şeklinde konuştu.
Bayraktar açıklamasını şöyle tamamladı:
“FİSKOBİRLİK’in temel olarak çektiği sıkıntı üreticilere fayda sağladığı içindir. Bu kurum olursa fındık fiyatında her zaman istikrar olur. Bu kuruma sahip çıkmak gerekiyor. Bu kurumda bütün seçim şartları demokratiktir. Gelip denetlesinler diyorum. Bu kuruma sahip çıkmak üreticinin kendisine sahip çıkmasıyla aynı anlama geliyor.”