Fransa'da büyük skandal!

Fransa'da büyük skandal!

Fransa’da market baskını yapan Amedy Coulibaly’nin partneri olarak bilinen Hayat Boumeddienne’nin El Kaide’den İŞİD’e uzanan hikayesi ise hayli ilginç. Zira Boumeddienne, Fransa’nın yakın takibinde olan Cemal Bigal’e ile tanıştıktan sonra bir kez gözaltına alındığı ve serbest bırakıldıktan sonra bazı grupların kuryeliğini yapmaya başladığı ortaya çıktı.

Boumeddienne’nın, erkek arkadaşı Coulibaly’nin 2010'da girdiği cezaevinde El Kaide adına suç örgütü oluşturmak suçundan Fransa'da yargılandığı ve ceza almış bir isim olan Bigal’le aynı cezaevinde kaldığı ve Coulibaly’nin cezaevinde Boumeddienne'yi Bigal’in talimatları doğrultusunda kurye olarak kullandığı öğrenildi.

2012’DE IŞİD İLE TANIŞTI

Boumeddienne’nin Avrupa’nın bir çok noktasına gittiği ve terörist gruplara bilgi taşıdığı ifade ediliyor. Boumeddienne’nin 2012’de İŞİD ile tanıştığı ve ilişkilerini geliştirdiği 2014’ün Mayıs sonuna kadar aktif ilişki kurduğu belirtiliyor. Boumeddienne’nın silahlarla çekilmiş fotoğraflarını Fransa’nın Kantal bölgesinde Geçtiğimiz Mayıs sonunda serbest bırakılan ama göz hapsinde tutulan Bigal’e ait çiftlik evinde çektiği belirtiliyor. Bu noktada dikkat çeken konu ise, Boumeddienne’nın Fransa’nın yakın takibi altına olan Bigal ile bu kadar sıkı ilişkileri olmasına rağmen güvenlik güçlerinin Boumeddienne’yi takip dışında tutmuş olması.

NEDEN BIRAKILDI?

2010’dan itibaren bazı grupların kuryesi haline gelen Boumeddienne’nın sevgilisi Coulibaly ile birlikte geçtiğimiz yıl Kantal bölgesinde gözaltına alındığı ve Boumeddienne’nın ifadesinde sadece bölgeyi ziyaret ettiğini, ok atmak için geldiğini ve silah deneyimi kazanmak için bölgeye geldiğini ifade etmiş ve güvenlik güçleri kendisini serbest bırakmış.

Hapishanede tanıştılar

Amedy Coulibaly’nin, Fransa’nın birinci derece gözetiminde bulunan Cemal Bigal ile cezaevinde tanıştığı, cezaevinden çıktıktan sonra ilişkilerinin devam ettiği kaydedildi. Cezayir’de doğup Fransa’da yetişen Bigal, El Kaide kamplarında bulunmuş. Bir saldırı hazırlığıyla suçlanan Bigal ile birlikte olan 3 Cezayirli ülkelerine teslim edilirken onun vatandaşlığı alınıp ülkede kalmasının istenmesi dikkat çekici bulunuyor.

Organizasyonu yapanlar hala faal

Fransa’da Kouachi kardeşlerin ve market baskını yapan Amedy Coulibaly’nin düzenlenen operasyonlar sonrası öldürülmesini, Coulibaliy’nin partneri olarak bilinen Hayat Boumeddienne kaçmıştı. Fransız polisinin peşine düştüğü Boumeddienne’nin 8 Ocak 2015 tarihi itibari ile IŞİD’in kontrolündeki Suriye’nin Rakka kentine gitmesi ile birlikte örgütün Fransa ve İspanya’daki hareketliliği ve hücreleri mercek altına alındı. Boumeddienne’nin Fransa’daki hareketliliği ve İspanya üzerinden Türkiye’ye geçişini organize eden IŞİD militanlarının hala Avrupa’da oldukları ifade edildi. Örgütün Fransa ve İspanya’daki hücrelerinin hala faal olduğu bu durumun Avrupa’daki istihbarat birimlerini endişelendirdiği kaydedildi.

Fransa bize bilgi vermedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Paris’teki saldırıları gerçekleştirenlerden birinin Suriye’ye geçişi konusunda Türkiye’ye bilgi gelmediğini belirterek, “Bilgi gelse, hiçbir şekilde geçmesi mümkün değil. Türkiye’ye girişlerinde, gümrüklerinde, sınırlarında en ufak bir ihmal, sıkıntı söz konusu değildir” dedi. Canikli, şunları kaydetti: “Bu İspanya’dan geliyor. Bir AB ülkesinden... Sonuçta Suriye’ye geçecekse, Irak’a gidecekse Türkiye’den geçecek. Buradan yola çıkarak herhangi bir suçlama ya da benzer bir şey söylenmesinin akılla, mantıkla bağdaşır bir yanı yok. Önemli olan, bilginin verilmesidir. Sonuç itibarıyla bize bilgi gelmedi."