Fujıfılm Membran Üretimine Başladı

Fujıfılm Membran Üretimine Başladı

Hollanda’nın Tilburg kentinde bulunan FUJIFILM Manufacturing Europe B.V. yeni membran üretim hattını devreye soktu.
Önceki gün düzenlenen törende, FUJIFILM Holdings Corporation’ın Başkanı ve COO’su olan Shigehiro Nakajima; Japonya Büyükelçisi Tsuji, Kraliyet Komiseri Van de Donk ve FUJIFILM Manufacturing Europe B.V.’nin Başkanı Peter Struik’le birlikte yeni üretim hattını açtı. Yeni üretim hattının açılışı, Fujifilm’in Tilburg’daki 32 yıllık geçmişinde atılan yeni bir adım olarak sembolize ediyor. Gaz veya suyu arıtabilen ince bir filtre olan membran, Fujifilm için yeni bir ürün olduğu kadar aynı zamanda da tamamen yeni bir pazar.
YENİLİK
Ana konusu; ‘Yenilik ve yenilikten elde edilen değer’ olarak temalandırılan tören, fabrikanın “Yenilik Kubbesi” adı verilen alanında gerçekleştirildi. Ziyaretçilere, Fujifilm’in sadece fotoğraf ürünleri ürettiği dönemden, yeni teknoloji platformu geliştirme çalışmalarına geçişi anlatıldı. Bu geçiş dönemindeki en önemli olaysa, renkli negatif film fabrikasının 2006’da kapanışı oldu. Ağırlıkla dijitalleşme alanında yaşanan gelişmeler nedeniyle Fujifilm, alternatif ürünlerin geliştirilmesi çalışmasına daha fazla odaklanmaya karar verdi. Bu amaçla da şirket; fotoğraf kağıdı, renkli negatif film ve ofset kalıpların üretimi konusunda edindiği bilgi ve deneyimi değerlendirdi. Bu ürün gruplarının her birinde ince bir kaplama tabakası kullanılıyordu. Fujifilm’in üretimlerinde temel bir tekniği oluşturan bu tabakaların üretimi artık membran üretiminde kullanılıyor.
MEMBRANLAR
Fujifilm, su ve gazın ayrılması için farklı membran türlerinin üretilebileceği yeni bir teknoloji platformu geliştirdi. Bu yeni üretim hattı, özellikle gazı ayırmaya uygun olan membranların üretim kapasitesini arttırıyor. Kaplanan membran, bir borunun etrafına sarılarak gaz ayırma modülleri haline geliyor. Müşteri de bu gaz ayırma modüllerini sahada gazları birbirinden ayırmak için kullanabiliyor. Fujifilm modüllerinin kullanıldığı alanlardan biri de doğal gazın CO2’den arıtılması sürecidir.
Fujifilm’in geliştirdiği membran teknolojisi platformu ayrıca iyon değişimi membranları adı verilen ürünlerin üretiminde de kullanılmaktadır. Bunlar, suyun arıtılması için uygun olan membranlardır. İyon değişimi membranları, alternatif bir enerji kaynağı olan ve tuzlu ile tatlı su arasındaki tuz yoğunluklarındaki farktan üretilen enerji olan ’mavi enerji’nin üretimi için de kullanılmaktadır. Bu çalışmalarla ilgili olarak Hollanda’daki bir barajda deneme amaçlı testlere devam edilmektedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Gazların veya suyun arındırılması, Fujifilm’deki sürdürülebilir iş faaliyetlerine de tam olarak uymaktadır. Fujifilm, ürünlerin ve süreçlerin korunma çalışmalarına kesintisiz olarak devam etmektedir. Bunlara; tesisteki beş rüzgar türbini ve ofset kalıp fabrikasındaki atık gazlar için kullanılan son yakıcıyı örnek verebiliriz. Yakın çevredeki şirketlerle birlikte kurulan ve atık suları arıtmak için geliştirilen Fujifilm tesisiyse, sonbaharda kullanılmaya başlanacaktır.
TUTKU
Fujifilm, kısa bir süre önce gaz ayırma modüllerini piyasaya sürmeye başlamış olup bu alandaki pazar payını arttırmaya odaklanacaktır. Membran pazar payı halihazırda sınırlı olsa da Fujifilm, önümüzdeki beş yıl içinde gaz ayırma membranlarının gelişimi ve üretiminde pazarın lideri olmaya kararlıdır.
FUJIFILM MANUFACTURİNG EUROPE B.V. HAKKINDA
Hollanda’nın Tilburg kentindeki FUJIFILM Manufacturing Europe B.V., Fujifilm’in Japonya dışında kurulu bulunan en büyük üretim tesislerinden biridir. 1982 yılında kurulan şirket, 63 hektar büyüklüğündeki bir alanda yaklaşık 900 çalışan ile faaliyet göstermektedir. Fujifilm Tilburg, membranların yanı sıra fotoğraf kağıdı ve ofset kalıp da üretmektedir. Şirketin kendi araştırma laboratuarı bulunmaktadır.