Galatasaray- Trabzonspor maçında hatalı karar verildi

Galatasaray- Trabzonspor maçında hatalı karar verildi

İşte Alp'in açıklamalarından satır başları:

BU HAFTA YAŞANAN HAKEM HATALARI

Galatasaray-Trabzonspor maçındaki ilk golden önce yaşanan pozisyon, Gençlerbirliği-Karabükspor maçındaki penaltı pozisyonu... Yine Beşiktaş-Kasımpaşa maçındaki yan hakemimizin kaçırdığı 2 ofsayt pozisyonu var. Eskişehirspor-SAİ Erciyesspor maçında Eskişehirspor'un ilk golünün 9 cm kadar ofsayt olduğu görülüyor. Yine Bursaspor-Fenerbahçe maçında yan hakemimiz 2 ofsayt pozisyonu atladı.

SİYAH-BEYAZ HATA

TFF hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin: İlk 10 haftaya baktığımızda hakem puan ortalaması 8.280... Milli Takım arası hakemlerimiz açısından da performans etkileyici olabiliyor. Bizim normalde hakemlerimizden beklediğimiz nor ortalaması 8.3 ya da 8.4'tür. Örneğin başarılı hakem kararları vermişse bu 8.6'ya çıkabilir. Şayet hakemimiz bir el pozisyonunu görmemişse ve bu 100 kişiye sorulsa ve 100 kişi de bu pozisyon penaltı dese buna siyah-beyaz hata diyoruz. Ve hakemlerin bu tip bir hatada puanı 7.9'a düşüyor. Siyah-beyaz hata yapan hakemler bir sonraki hafta da maç alabiliyor. Anca üst üste siyah-beyaz hata yaparsa dinlendiriliyor.

YILDIRIM VE AYDINUS YOYO TESTİNİ GEÇEMEDİ

FIFA ve UEFA'nın hakemlere uyguladığı farklı testler var. Bizim hakemlerimiz FIFA testlerini başarıyla geçtiler. Ancak UEFA'nın Yoyo testi dediği bir farklı test daha var. Bizim yaşadığımız sıkıntıların önemli bir kısmı buradan çıkıyor. Bizim 2 hakemimiz bu testi koşamadığı için sıkıntı yaşadık.

Maalesef Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus, Burcin kardeşimizin anlattığı UEFA Yoyo testinde sıkıntı yaşadılar.

SORU - CEVAP

-Dün Volkan Demirel'e yapılan 'vatan haini' tezahüratları nedeniyle hakem maçı durduramaz mıydı? Son çıkan talimatlara göre...

Ben bu soruya cevap veremeyeceğim. Çünkü bu bizim değil TFF Temsilcilerinin karar verebileceği bir konu. Saha içerisinde sahanın tamamı hakemimizin kontrolünde. Koridorlarla ilgili durum TFF'nin çok yerinde verdiği bir karar.

-Acaba bu basın toplantısında koridorlarda hakemleri taciz eden yöneticileri ifşa edecek misiniz?

Bunu biz yapmayız. Gerek görürse TFF gereken açıklamayı yapar.

-Hakemlerin maç ertelemesiyle ilgili olarak... Bu karar stadyumdan stadyuma fark ederse ne olacak?

Tabii ki bir standart olması lazım. Her stadyumda aynı kararın uygulanması lazım. Ayrıca bu karar sadece Süper Lig için alınmadı. PTT 1. Lig, 2. ve 3. Lig'ler de oynanıyor Türkiye'de. Oradan çok farklı haberler geliyor bizlere. Bu karar bu yüzden de alındı. Bir hakem psikolojik olarak çok ağır bir etki altındaysa o maçı iptal edebilir. Son 15-20 yılda sadece bir iki maçta iptal olmuştur. Sistem aslında aynen devam ediyor. Bu yeni alınan kararları bu kadar da abartmayın.

Bir hakem 15-20 yıl mücadele edip istenilen düzeyde hakemlik yapıyor. Benim bazı şeyleri ifade etmeye terbiyem müsade etmiyor. Bir duysanız neler söyleniyor.

-Cüneyt Çakır'ın çok fazla görev verildiği için hastalandığı iddia ediliyor. Ne cevap verirsiniz? Ayrıca Galatasaray-Trabzonspor maçındaki hatalı pozisyonda çizgi hakemi neden devreye girmedi.

-Cüneyt Çakır 2-3 günde bir maç yönetebilecek kapasiteye sahiptir.

Bu haftanın en kritik maçında yapılan bir hatadır. Biz de kabul ediyoruz bu hatayı. Orta hakem araya giren oyuncular sebebiyle pozisyonu göremedi. Ancak çizgi hakemi bu pozsiyonda devreye girmeliydi. Biz sezon başından beri hakemlerimize, bütün hakemlerimize 'görmedik duymadık' sözcüklerini duymak istemediğimizi söyledik. Kim ne hata yapıyorsa bunun cezasını çekecektir.

-Türk hakemliği uzun süredir 5-6 isim üzerinden yükseliyor. Genç hakemler ne zaman ortaya çıkacak? Ayrıca koridorlara kamera koyulması fikrine Süper Lig takımları karşı çıkıyor. Buna ne dersiniz...

Birçok genç hakem arkadaşımıza önemli maçlarda görev veriyoruz. Göreceksiniz yakın zamanda genç bir kardeşimiz derbi maçlarda görev alacak. Mustafa İlker Coşkun kardeşimiz ise gerçekten şanslı bir kardeşimizmiş. İyi maç yönetti ancak o hata sonrasında gol gelmeseydi hayli tartışma konusu olacaktı.

Koridorlara kamera koyulması konusunu ise TFF'deki yetkili arkadaşlara iletebiliriz. Bir öneridir.

-Küfür konusu...

Yabancı dilde de ola Türkçe'de de olsa küfür konusunda yaptırımlar bellidir. Ben size küfür etsem ne olur? Sokakta giderken durduk yerde birisine küfür eder misiniz?