Gaün’de Sertifika Töreni

Gaün’de Sertifika Töreni

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen törende Gaziantep merkeze bağlı devlet okullarında görev yapan 23 öğretmene sertifikaları verildi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen diyalojik söylemin geliştirilmesine yönelik düzenlenen “Bir Mesleki Gelişim Programı İle Sınıf Söyleminin Geliştirilmesi” adlı projeye katılan 23 öğretmene sertifika ve hediye takdim edildi.
Programın açılışında konuşan Yrd. Doç. Dr. Filiz Tılfarlıoğlu, söylem çözümlemesinin çok önemli bir konu olduğunu ifade ederek, “Sınıf içerisinde kullandığımız dil, öğrencilere yapmış olduğumuz hitabetimiz bizi biz kılar. İnsan hayatında kiminle, ne zaman, neyi niçin konuştuğumuz önemli bir konu” dedi.
Projenin ana hatları hakkında bilgi veren Mersin Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Kanatlı, öğretmenlerin sınıf içi söylemini geliştirmek amacıyla yapılmış bir program olduğunu belirterek, amaçlarının öğretmenlerin sınıf içindeki otoriter ya da diyalojik olan söylemlerini diyalojik söylem haline getirmek olduğunu söyledi.
Öğretmenlerin sınıf içerisinde sunacağı konuya bağlı olarak otoriter ve diyalojik olarak iki yaklaşım sergilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kanatlı, “Otoriter söylemde öğretmenin sahip olduğu bir gündem var ve bunu öğrencilere dikte ettiriyor. Öğrenci katılımı en az düzeyde oluyor. Diyalojik söylemde ise öğrenciler derse aktif bir şekilde katılıyor ve yapılan etkinlikler üzerinden bilimsel bakış açısı sunuluyor. Biz öğretmenlere programı almadan önce üç dersini videoya kaydettik. Sınıf içinde ne tür bir söylem kullandıklarını belirledik. Teorik ve uygulamalı olarak dört hafta eğitim verdik. Eğitimden sonra tekrar üçer videolarını çektiler ve bu iki uygulama arasındaki gelişime baktık” diyerek, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun istenilen düzeyde diyalojik söylemi daha fazla kullandıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
Diyalojik söylem türünü öğretmenlere kazandırmak istediklerini vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz Sağlam, “Bu söylem türü sınıfta öğrencilerin daha iyi anlamasını sağlıyor. Genel olarak öğretmenler sınıfta otoriter bir söylem kullanıyor. Fakat sınıf söylemini, diyalojik söyleme dönüştürdüğümüz zaman daha anlaşılır hale geliyor” diye konuştu.
Projenin felsefi temelleri üzerine açıklama yapan ve diyalojik söylemin, söylem dil felsefecisi ve romancı olan Bakhtin’den geldiğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Bakhtin, Dostoyevski’nin romanlarını incelediğinde çok sesliliği fark ediyor. Dostoyevski’nin romanlarında kahramanların kendi sesleri duyulabiliyor. Buradan yola çıkarak bu çok seslilik ortaya çıkmış. Çok seslilik, sınıf ortamında kullanıldığında daha anlaşılır bir dil oluyor. Bu çalışma Türkiye’de ilk olmakla beraber dünyada da konuyla ilgili birkaç çalışma var. Yeni, özgün bir konu ve bulgularımız dünyada da özgün olacak” şeklinde konuştu.
Analiz sonuçlarının sunumunu yapan Doç. Dr. Yılmaz, genel olarak öğretmenlerin istatiksel analizler toplamda başarıyı gösterdiğini ifade ederek, Öğretmenler arasında hem gelişimde hem de ulaştığı noktada başarı gösteren iki birinci seçtiklerini söyledi. Programın sonunda Gaziantep Üniversitesi Öğr. Üyeleri tarafından öğretmenlere sertifika ve hediye takdim edildi.