Gaziantep Kültür, Sanat Ve Yiyecekleri Şenliği İstanbul’da Başlıyor

Gaziantep Kültür, Sanat Ve Yiyecekleri Şenliği İstanbul’da Başlıyor

Gaziantep’in birbirinden lezzetli yemeklerinden oluşan mutfağı ve kültürünün tanıtılacağı şenlik İstanbul’a geliyor. 300 Spartalı filmi için Antep’te dokunan yemenilerin de tanıtılacağı şenlikte katılımcılara Atatürk’ün Gaziantep’te bulunan nüfus kütüğünün örneği hediye edilecek.
İstanbul Avrupa Yakası Gaziantepliler Derneği tarafından Beylikdüzü’nde 3’üncüsü düzenlenecek olan Gaziantep Kültür Sanat ve Yiyecekleri Şenliği için geri sayım başladı. Kebabı, katmeri, baklavası ve fıstığıyla dünyaca ünlü Gaziantep mutfağı ve kültürü İstanbul’a geliyor. 12 Eylül Cuma günü Beylikdüzü Çarşamba Pazarı alanında başlayacak şenlik bu yıl ilk defa kültür ağırlıklı bir programa imza atacak. Geçen yıl 100 binden fazla katılım olan İstanbul’un en büyük yemek şenliğinde 500 bin porsiyon yemek tüketilmesi hedefleniyor.
ŞENLİĞE 400 BİNE YAKIN İSTANBULLU’NUN KATILMASI BEKLENİYOR
Şenliğe 400 bine yakın İstanbullunun katılacağını belirten, Dernek Başkanı Fahri Öztütüncü, "Şenlik alanına 400 bine yakın kişinin gelmesini bekliyoruz. İstanbullular Gaziantep’in en meşhur yemeklerini bizzat Gaziantep’ten özel olarak getirttiğimiz ustalardan tadacak. 7 yöresel sanatçımız konser verecek ve misafirlerimizi önce doyurup sonra davul zurna eşliğinde eğlendirecek Antep’in kültürünü tanıtacağız. Misafirlerimize Atatürk’ün özel yapım kravatı ve 300 Spartalı’nın orijinal yemenilerini sunacağız. Yazın son sıcak günlerinde damaklarda ve zihinlerde unutulmayacak bir şenlik programı yaptık" diye konuştu.
Şenliğin her geçen sene ziyaretçi sayısının arttığına dikkat çeken Fahri Öztütüncü, "Beyrandan katmere kadar Gaziantep’in yüzlerce eşsiz lezzetlerini İstanbulluların beğenisine sunacağız. Şehrimizin misafirperverliğini kendine has kültürünü, folklorunu tanıtacağız. Yemek yarışmalarıyla Antep sofrasının inceliklerini sergileyeceğiz" dedi.
ANTEP, ATATÜRK VE 300 SPARTALI’YLA TANITILACAK
Gaziantep’in sadece yemekte değil tekstilden el işçiliğine kadar her alanda öncü bir şehir olduğunu belirten Öztütüncü, "Şenliğe katılanlara Atatürk’ün Gaziantep’te bulunan nüfus kütüğünün bir örneğini hediye edeceğiz. Ayrıca pek çok kimse bilmez ama Gazi Mustafa Kemal kravatlarını hep Antepli ustalara dokuturdu. Bu kravatların yeri Paşamızda hep başkadır. Modern Türkiye’nin ilk adımlarında Antep öncülük etmiştir. Bu kravatı dokuyan tezgah ve ustaları özel olarak İstanbul’a getirdik. İsteyen herkes Atamızın özel dokuma kravatına sahip olacak. Ayrıca 300 Spartalı filmindeki yemeniler de Antepli ustalar tarafından dokundu. Bu ürünlerin birebir kopyasını şenlik alanında üretip isteyen herkesin sahip olmasına imkan sunacağız. El işi ustaları, sedef kakma, yemeni, ebru sanatı gibi alanlarda işin üstatları da şenliğimizde gösterilerini sunacak, ürünlerini sanatlarını sergileyecek. Ünlü ses sanatçıları ve folklor gösteri ekipleri katılımcıları eğlendirecek. Kebap ve baklava yeme yarışması ile şenliğimize renk katacağız" şeklinde konuştu.
Şenliğin marka şehir olan Gaziantep kültürünün tanıtımı için önemli olduğunu ifade eden Öztütüncü, “Gerek devlet protokolünden gerekse Gaziantep’ten büyük bir katılımla gerçekleştirilecek olan şenliğimizde içli köfte, kebap, firik pilavı, çiğ köfte, kuru dolma, yaprak sarması, yoğurtlu patates, kekik salatası, nohut dürüm, kebap, kelle paça, katmer, baklava, fıstık gibi Gaziantep yöresinin lezzetleri tadılacak. Etkinlik bu yıl Avrupa yakasında Beylikdüzü’nde 3 gün yapılacak” dedi.