Gaziantep Üniversitesi Türkiye’nin Zirvesinde

Gaziantep Üniversitesi Türkiye’nin Zirvesinde

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) destekleri kapsamında en fazla destek hakkı kazanan üniversite oldu. GAÜN’ün inovasyon ve araştırma-geliştirmeye yönelik çalışmalarının meyvesi olan bu başarı büyük memnuniyet ve sevinç oluşturdu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son dönemlerde üniversite sanayi işbirliğinin adeta zirveye çıktığını belirtirken, Türkiye’nin tüm üniversitelerinden gelen başvuruların değerlendirilerek 28 projenin desteklenmeye değer bulunduğunu açıkladı. Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla 2006 yılında başlatılan SAN-TEZ kapsamında üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktararak sanayicinin teknoloji seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Işık, “Yeni düzenleme ile Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak makine-donanım bütçesinin yüzde 40’a kadar olan kısmını biz karşılıyoruz. Öte yandan, daha önce 2 dönem olarak alınan proje başvurularını artık sürekli alıyoruz ve başvurular 2 ay içerisinde sonuçlandırılıyor” dedi.
GAÜN ZİRVEDE
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, SAN-TEZ kapsamında projesi en fazla desteklenen üniversiteleri sıralarken, Gaziantep Üniversitesi’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Gazi Üniversitesi ile birlikte üçer destek kazanarak zirveyi paylaştığını vurguladı. Bakan Işık’ın açıklaması eğitim çevresinden büyük yankı yaptı. YÖK Eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, sosyal medya üzerinden GAÜN’ün bu başarısından dolayı Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun’u tebrik etti. GAÜN’ün elde ettiği bu başarının tesadüfi olmadığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, “Biz hep yenilikçi olduk. Tüm insan kaynaklarımızla, birimlerimizle, laboratuarlarımızla, Teknoparkımızla ve TARGET Teknoloji Transfer Ofisi’mizle (TTO) araştırma yapan, üretim için bilgi üreten herkese sonuna kadar destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Özellikle TTO’muz sanayi odaklı TÜBİTAK-TEYDEB ve BST-SANTEZ projelerine de odaklandı ve öğretim üyeleri ile sanayicilerimiz arasında önemli bir ara yüz oluşturdu. GAÜN, bilgiyi raflarda saklayan değil, üretimin, sanayinin hizmetine sunan üniversite olma özelliğini devam ettirecektir” diye konuştu.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ’NE ÜÇ DESTEK
Gaziantep Üniversitesi’nin SAN-TEZ kapsamında bu dönem Türkiye’de en fazla desteği alan üç üniversitesinden birisi olmasını sağlayan projeler Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü’nde hazırlandı. Doç. Dr. Cem Güneşoğlu’nun ‘Ceviz ekstresi içeren mikrokapsüller ile giysilik kumaştaki ter kokusuna doğal bir çözüm getirilmesini sağlayacak bir çözüm projesi’ ile,‘Multifonksiyoneltufting yüzey antibakteriyel klima halı projesi’ desteğe layık görüldü. Aynı bölümden Yrd. Doç. Dr. Hatice Kübra Kaynak’ın ‘Ayırma tipi mikrofilament ipliklerden oluşan makine halıları projesi de desteğe hak kazandı. Bu üç proje için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı toplamda 675 bin TL destek sağlayacak.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖDÜLE DOYMUYOR
Kadim bir mühendislik geleneği bulunan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi’nin köklü bölümlerinden biri olan Tekstil Mühendisliği Bölümü, daha önce de birçok teşvik ve desteğe hak kazandı. Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu’nun başkanlığındaki bölümün eğitim kadrosu; daha önce de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kuruluşlardan çok sayıda destek almaya hak kazanmış, bu projelerle yaklaşık 1 milyon 300 bin TL destek almıştı. Söz konusu projelerden bazılarının devam ettiği, ayrıca yeni proje çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.