Gazze'de patlama: 6 ölü!

Gazze'de patlama: 6 ölü!

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde patlamamış bir İsrail füzesini imha etme çalışması sırasında meydana gelen patlama sonucu ikisi gazeteci en az altı kişi hayatını kaybetti.

Gazze'de Mısır'ın ablukayı hafifletme teklifi üzerinden kalıcı ateşkes sağlama çalışamaları sürerken İsrail'in patlamayan füzeleri de insan öldürmeye devam ediyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde patlamamış bir İsrail füzesini imha etme çalışması sırasında meydana gelen patlama sonucu ikisi gazeteci en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Gazze sağlık kaynakları, kuzeydeki Beyt Lahya'daki patlamada bomba imha ekiblerinin yanı sıra iki gazetecinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de "Beyt Lahya'da bir İsrail füzesini etkisiz hale getirmeye çalışan bir grup bomba imha ekibi hayatını kaybetti" açıklamasını yaptı.

Ölenler arasında İtalyan gazeteci Simone Camelli ile prodüktörü Ali Abu Afaş da bulunuyor. Patlamada AP ajansının fotoğrafçısı Hatem Musa da ağır yaralandı.

İSRAİL'İN KARA OPERASYONU GENİŞLEYEBİLİR

İsrail Enformasyon Bakanı Ardenne, "Bu gece İsrail, yeniden (Gazze üzerinde) uçuşlara başlayabilir ve kara operasyonunun genişletilmesi konusunu gündemine taşıyabilir" dedi.

İsrail Enformasyon Bakanı Gilad Ardenne, bu gece sona erecek ateşkesin ardından Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başlayabileceğini söyledi.

Ardenne, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu gece İsrail, yeniden (Gazze üzerinde) uçuşlara başlayabilir ve kara operasyonunun genişletilmesi konusunu gündemine taşıyabilir. Uzun vadede sükunet sağlanmaksızın askeri operasyonları böyle sonlandıramayız" ifadelerini kullandı.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Mısır'ın çağrısı üzerine İsrail ile Filistinli direniş gruplar arasında, 11 Ağustos saat 00.01 itibariyle başlayan 72 saatlik ateşkes bu gece sona eriyor.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda bin 951 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 10 bin 193 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Geçen hafta başından itibaren, Mısır'ın arabuluculuğuyla Kahire'de Filistin ve İsrail heyetleri arasında kalıcı ateşkes sağlanması için görüşmeler yürütülüyor.

Öte yandan, İsrail yönetiminin Gazze'de öldüğünü ileri sürdüğü askerlerinin cesetleri geri verilmedikçe ateşkes yapmayacağı belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, İsrail yerel yönetim başkanlarıyla yaptığı toplantıda, "İsrail ordusu, Gazze'ye operasyonu esnasında, Oron Şaul ve Hadar Goldin ismindeki 2 askerini kaybetti. İsrail, 2 askerin cesetlerini iade edilmesini içermeyen herhangi bir ateşkes anlaşmasını kabul etmeyecektir" dedi.

Liberman, "Karşı taraftaki terör grupları anlama ve kavrama gibi kabiliyetleri yoksa, (Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı) Muhammed ed-Dayf, (Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı) İsmail Heniyye ve Hamas'ın bütün lider kadrosunu'nun cesetlerine ulaşacaklar" diye konuştu.

"Ben ve arkadaşlarım 2 askerin cesedini iade etmeyen bir anlaşmayı kabul etmeyecez" diyen Liberman, "Devam eden 72 saatlik ateşkes çıkmaza doğru gidiyorsa, İsrail kontrolü elinde tutarak konuyu bitirmelidir" ifadesini kullandı.

İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "İsmail Heniyye ve Muhammed Dayf ölümü hak ediyor" dediği belirtildi.