“Gebelik öncesi kilo kontrolüne dikkat edilmeli”

“Gebelik öncesi kilo kontrolüne dikkat edilmeli”

Anne adayları için gebelik süreci, zihinsel ve fiziksel olarak özenle hazırlanılması gereken, son derece hassas bir dönemdir.

Bu süreçte, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirme noktasında anne adaylarına çeşitli sorumluluklar da düşmektedir. Özellikle gebelik öncesi kilo kontrolüne dikkat etmek, sağlıklı bir yaşam anlayışını benimsemek, gebelik sonrasında da kişinin yaşamına pozitif katkılar sağlamaktadır.

Anne adaylarının gebeliğe hazırlık sürecinde dikkat etmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Onur Özdenoğlu, bu süreçte fiziksel ve psikolojik hazırlığın önemine değindi.

Anne adayı için gebelik öncesi fiziksel hazırlık döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli konunun kilo olduğuna vurgu yapan Özdenoğlu, “Anne adayı, gebelik döneminde yaklaşık 10-12 kilo alabilmektedir. Bu dönem öncesinde fazla kilolardan kurtulmak, gebelik sürecinde oluşabilecek risklere karşı da anne adayı koruyarak, kişinin fizyolojik olarak kendini çok daha iyi ve rahat olmayı sağlayacaktır” dedi.

Spor ile vücut esnekliği sağlanabilir

Gebe kalmadan önce, kişinin pilates, yoga gibi çeşitli sporlar yaparak vücut esnekliğini ve kas gücünü artırabileceğini kaydeden Dr. Özdenoğlu, bu sayede gebelik sürecinde oluşabilecek ağrılara karşı önlem alınabileceğini, aynı zamanda doğum için de vücudun hazırlanmış olacağını kaydetti.

Özdenoğlu bu dönemde, kişinin iş ve yaşam düzenini bebeğe göre düzenlemesinin de çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bu dönemde kişinin mevcut alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi faydalı olacaktır. Örneğin dengeli beslenme, sıvı alımını artırma, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzaklaşma, uyku düzenini sağlama, hem psikolojik hem de fizyolojik hazırlığa katkı sağlayacaktır” diye konuştu.