Geleceğin Ustaları, Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yetişiyor

Geleceğin Ustaları, Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yetişiyor

Malatya Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi, geleceğin ustalarını ve usta öğreticilerini yetiştiriyor.
Eski sanayi içerisinde eğitim-öğretim veren Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi, 10 alanda verdiği teorik bilgilerle, geleceğin ustalarını yetiştiriyor.
Haftanın 5 günü işyerinde uygulamalı, 1 gün ise eğitim merkezinde teorik bilgi alan öğrenciler, 3 yılın sonunda sınava tabi tutuluyor. Sınavda başarılı olan öğrenciler, ustalık belgesi almaya hak kazanıyor.
"BELGELİ VE İŞİ BİLEN USTALAR YETİŞİYOR"
Malatya Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Derviş Yoldaş, belgeli ve işi bilen ustalar yetiştirdiklerini ifade ederek, "32 alanda 151 dalda eğitimler veriliyor. Ancak bu dallardan 10 tanesinde hem sınıflarımız hem de öğrencilerimiz var. Bu dallarda kadrolu öğretmenlerimiz eğitim veriyor. Bu dallar dışında başvurular olduğunda, öğrencilerin sınavlarını yapıp, belgelerini veriyoruz. 12 kişilik grup oluşursa da, sınıf açıp eğitim veriyoruz. Bir öğretim yılı içerisinde de 3 defa kalfalık ve ustalık sınavları yapıyoruz. Şu anda sınavlarımız devam ediyor. Şubat ve Haziran aylarında okula devam edip, kalfalık ve ustalık sınavına girenler var. Aynı zamanda hiç okula gelmeden öğrenimin 2 katı kadar sigorta ya da Bağ-Kur belgelendirenler de doğrudan sınava girebiliyorlar. Bu sınavlarda başarılı olanlar, kalfalık ya da ustalık hangisini hak etmişse o belgeyi alıyor. Tabi önce kalfalık daha sonra ustalık belgesi veriliyor. Zaman zaman ustalarımız gelip, ’ben ustalık belgesi alacağım’ diyor. Direk ustalık belgesi verilmiyor" dedi.
"ÇIRAKLARLA İLGİLİ KAYIT DÖNEMİMİZ DEVAM EDİYOR"
Yoldaş, çıraklarla ilgili kayıt döneminin 30 Eylül’de sona ereceğini kaydederek, "Eğitimler, meslekler bazında teorik eğitimler olarak veriliyor. Uygulamalarını ise iş yerlerinde görmüş oluyorlar. Şu anda çıraklarla ilgili kayıt dönemimiz devam ediyor. 30 Eylül’e kadar kayıtlarımız devam ediyor. Dolayısıyla belgesi olmayanlar, yeni işe girenler veya diğer meslek liselerinde 1-2 yıl okuyup süresini dolduranlar, açık meslek lisesinde kayıtlı olup 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamak şartıyla gelip, bizde de kendi mesleğiyle ilgili çırak olarak kayıt olup, sanayide 5 gün çalışıp, 1 gün de okula gelerek eğitimlerine devam edebilirler" diye konuştu.
Lise mezunlarının 3,5 yılda eğitimlerini tamamladıklarını dile getiren Yoldaş, "Mesleklere göre değişiyor ama çıraklık süresi genelde 3 yıl. Bazı mesleklerde bu 2 yıl olabiliyor. Lise mezunu olurlarsa bu süre yarı yarıya azalıyor. Ustalık ise hepsinde standart ve 2 yıl sürüyor. Bir lise mezununu düşünelim, 3 yıllık bir meslek ise 3,5 yılda eğitimlerinin tamamını yapmış olacaklar. Ama ilkokul mezunu ise eğitimi 5 yılda tamamlıyorlar" ifadelerini kullandı.