Geleneksel Balık Ekmek Şenliği

Geleneksel Balık Ekmek Şenliği

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Palandöken Belediyesi ve Ege İhracatçılar Birliği`nin organize ettiği ve bu yıl ikincisi düzenlenen "balık ekmek" şenliğini kapsamında, yaklaşık 4 bin kişiye, ilçenin 4 farklı noktasında balık ekmek dağıtımı gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan, Ege İhracatçılar Birliği Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel ve Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp katıldı.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar mangalın başına geçerek vatandaşlara balık ekmek dağıttı.
Tercihe göre, ızgarada yapılan ve kızartılan çupra ve alabalıklar, ekmek arası olarak 4 bin kişiye ikram edildi. Dağıtım yerlerinde özellikle çocuklar uzun kuyruklar oluşturdu.
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak balık ekmek şenliğine katkısı bulunan herkese teşekkür ederek, balığın Erzurum’da tüketilir olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Vali Altıparmak: “Erzurum’da tamamen kırmızı et tüketimi var. Her restoranda rahatça kırmızı et bulunabilir. Ama balık konusunda bunu bulmak mümkün değil. Ancak Su Ürünleri Fakültemizde ciddi bir üretim var. Karadeniz Bölgesi de şehrimize çok yakın. Bu tür faaliyetlerle balık yeme zevki, alışkanlığı yer eder. Böylece kırmızı etin yanında balık da tüketilmeye başlanır” dedi.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkede balık tüketiminin yetersiz olduğunu söylemek doğru olacaktır diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, gerek sahil kenarında gerekse sahile uzak illerde balığı sevdirmek, beyaz etin önemini vurgulamak adına bu gibi festival ve organizasyonların düzenlenmesi önemlidir. Balık, sağlık açısından çok önemli bir besin maddesi olduğu için bu tür faaliyetleri destekliyoruz ve üniversite olarak bu organizasyona katkı sağlamaktan da memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, etkinliği geleneksel hale getirdiklerini belirterek, şenlik havasında 4 bin kişiye balığın vitaminini, lezzetini tattırdıklarını söyledi. Erzurum’un, kırmızı et tüketiminde Türkiye’de en baştaki iller arasında yer aldığına dikkati çeken Bulutlar, "Balık tüketiminde de bunun tam tersini düşünmemiz gerekiyor. Amacımız balığı sevdirmek, balık kültürünü geliştirmek, tanıtmak" dedi.
Türkiye Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ise, Türkiye genelinde balığın daha iyi tanıtılmasını ve tüketilmesini sağlamak için çalıştıklarını söyledi. İşliel: "Ortaklaşa yaptığımız bu organizasyonda halkımızın büyük bir teveccühüyle karşılaştık. İlk defa balık tadan insanların yüzündeki mutluluğu okumak, çocukların bu lezzetle buluşmasını sağlamak bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Türkiye’de balık tüketiminin Avrupa Birliği ülkelerinin çok altında, 7-8 kilogram civarında olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Erzurum’da yaptıkları araştırmada yıllık kişi başına balık tüketiminin 1,5 kilogram civarında olduğunu ve denizden 2 bin metre yükseklikte bir şehirde, balığı gündeme getirmek için balığın konuşulması için böyle bir faaliyet başlattıklarını söyledi.