Gençler Ata Mirası Mangala Oyununu Sevdi

Gençler Ata Mirası Mangala Oyununu Sevdi

Geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan Türk strateji ve zeka oyunu mangalayı gençlere tanıtıp sevdirmek amacıyla Keçiören’de bir mangala yarışması düzenlendi.
Keçiören Belediyesi Çocuk Danışma Merkezi (ÇODAM) ile Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği’nin (ÜZYEÇDE) işbirliği ile yapılan yarışmaya, ilçe sınırları içerisinde bulunan 32 ortaokuldan 32 öğrenci katıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi ÇODAM’da gerçekleştirilen yarışmayı Başkan Mustafa Ak’ın yanı sıra, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil de izledi. Hunlar ve Göktürkler’den günümüze kadar gelen ve 4 bin yıllık geçmişi olan Türk strateji ve zeka oyunu mangala iki kişiyle oynanıyor.
Yarışmaya katılan öğrencilerle mangala alıştırması yapan Başkan Ak, Kaymakam Dirim ile mangala oynamayı da ihmal etmedi. Çekişmeli geçen yarışmanın sonunda Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu’ndan Turab Alperen Altun birinci, Faik Erbağ Ortaokulu’ndan Yunus Sali ikinci, Osman Hamdi Bey Ortaokulu’ndan Hasan Seyid Şensoy ise üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencileri tebrik eden Mustafa Ak, okullarına kupa, öğrencilere ise madalya ve sertifikalarını verdi. Başkan Ak ayrıca yarışmaya katılan bütün öğrencilere mangala, rubik küp ve sertifika hediye etti.
ÖNCE YARIŞMA, SONRA SOHBET
Yarışmanın ardından öğrencilerle sıcak ve samimi bir sohbete dalan Başkan Ak, onlardan gelen soruları yanıtladı. “Neden bu turnuvayı düzenlediniz?” sorusuna “Atalarımızın oynadığı ve unutulmaya yüz tutmuş oyunları gün yüzüne çıkarmak, unutulmamasını sağlamak ve yeni nesillere tanıtmak, sizlere de öğretmek amacıyla gerçekleştirdik” yanıtını veren Başkan Ak, çocukluğunda ne tür oyunlar oynadığı sorulunca “Bilye, çelik-çomak ve ip atlama oyunları oynardım” dedi.
Başkan Ak, ÇODAM’ın faaliyetleri ile ilgili soruyu ise “Çocuklarımızın yani sizlerin oyun eşliğinde kendini geliştirmesi ve zevkle öğrenmelerini sağlamak için ÇODAM’’ı kurduk. Böylece daha bilgili, donanımlı ve özgüveni yüksek bir nesil yetiştirmek istiyoruz” diye yanıtladı.
Program sonunda protokol heyeti öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.