Gençler Hayata Hazırlanıyor

Gençler Hayata Hazırlanıyor

İhlas Vakfı Türkiye genelindeki öğrenci yurtlarından yeni mezun olan üniversite öğrencileri için mezuniyet sonrası “Hayata Hazırlık Atölyesi Programı” başarı ile tamamlandı.
İhlas Vakfı yapmış olduğu sosyal sorumluluk faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Kariyer Zirvesi ile gençlerle iş hayatının önemli isimlerini bir araya getiren İhlas Vakfı, son olarak “Hayata Hazırlık Atölyesi Programı” adı altında özel bir program gerçekleştirdi.
İhlas Vakfı Kariyer Akademisi tarafından hazırlanan etkinlik çerçevesinde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden mezun olan gençler İhlas Vakfı’nın İstanbul Bahçelievler’deki Eğitim Merkezinde 1 hafta boyunca iş hayatına hazırlık eğitimlerini aldılar. Programda ayrıca tarihi ve kültürel gezilerin yanında iş dünyasından önemli kuruluşlara da saha ziyaretleri yapıldı.
Bu eğitimlerde İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Avukat Mehmet Okyay, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul İzmirli, TGRT Fm E. Genel Müdürü İlhan Apak, İhlas Vakfı Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Çetin Varlık, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Türkiye Hastanesi Genel Koodinatörü Hayati Odabaşı, Bimeks İnsan Kaynakları Yöneticisi Özge Kavran, İhlas Holding Genel Müdür Yardımcısı Selim Düzgün, Gazeteci Yazar Taha Meli Arvas ve Yönetim Danışmanı Mehmet Emin Öztürk gençlerle bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.
İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Okyay programın başında yaptığı konuşmada; ‘‘En önemli işin iyi insan yetiştirmek olduğunu, değer sahibi bir gençliğin yetişmesinin bir ülkenin geleceği için en hayati işi olduğunu söyledi. 40 yıldır İhlas Vakfı olarak vatanına ve milletine bağlı çalışkan, dürüst, bilgi ve becerili gençliğin yetiştirilmesi ana şiarımız olmuştur’’ dedi.
Girişimci olmak için diplomaya ihtiyaç olmadığını belirten Arvas, gençlere verdiği vizyonla girişimci düşüncelerini dile getirmelerini sağladı.
TGRT FM E. Genel Müdürü ve yaptığı konuşmarla gençlerin gözünde bilge insan İlhan Apak; Uzun yıllar geçirdiği meslek hayatında yaşadıklarını keyifli bir sunumla aktaran Apak, gençlere çok önemli tavsiyelerde bulundu. “Yaşlılarda tecrübe, sizlerde de enerji var. Yaşlıların tecrübelerinden mutlaka faydalanın. Onların tavsiyelerini dinleyin. Yaşlılarda aynı şekilde sizin enerjinizi kullanmak istediklerinde izin verin.” dedi. Apak, tecrübe ve enerjinin bir araya geldiğinde başarının ortaya çıktığının altını çizdi.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul İzmirli; Gençlere takım çalışması ve liderlik üzerine yaptığı konuşmada; Günümüz iş dünyasını fert olarak başarı yakalamanın çok güç olduğunu ya kendi takımını oluşturan ya da başarılı bir takım içinde yer alan bireylerin başarılı olacağını söyledi. Takım farklı özellikteki insanların ahenkli ve uyumlu bir sonuç ürettikleri oluşumdur dedi.
İhlas Vakfı Eğitim Koordinatörü Prof. Mustafa Çetin Valık; ‘Mutlaka sevdiğiniz işte çalışın. Odaklanma, işininiz takip ve dürüstlük temel prensipleriniz olsun. Artık iş dünyası tecrübeli çalışandan ziyade iş ahlakı olan, etik ve ahlaki kurallara önem veren kişileri tercih ediyor’ dedi.
Bimeks İnsan Kaynakları Yöneticisi Özge Karvan’da çalışma hayatının başında olan gençlerle insan kaynaklarının işe alım kriterlerini paylaştı. Ülkemizde üniversitelerden yüzlerce gencin mezun olduğunu dile getiren Kavran, “Bizim önümüze de onlarca CV geliyor. Artık herkes üniversite mezunu. Bu sebeple biz CV’lerde öncelikli olarak adayın bölümüyle ilgili olarak okurken staj yapıp yapmadığına, sosyal etkinliklerine dikkat ediyoruz.” dedi. Bir zaman sonra üniversite bitirmenin anlamsız kalacağını vurgulayan Kavran, bu açıdan gençlere mutlaka çalışma tecrübesi edinmelerini ve özellikle de yabancı dillerini geliştirmelerini tavsiye etti.
Yönetim Danışmanı M.Emin Öztürk, gençlerle misyon ve vizyon üzerine konuştu. Öztürk, “Hayatınızın bir anlamı olmalı. Bu anlam yani hayattaki amacınız misyonunuzu oluşturur. Gelecekte ne zaman, nereye ulaşmak istediğiniz ise vizyonunuzdur.” dedi. Yaptırdığı çalışmada gençlerden misyon ve vizyonlarını öğrenen Öztürk, misyon ve vizyon sahibi kişilerin kişisel değerlerini doğru tercihlerle birleştirdiklerinde hayallerine daha çabuk ulaşacaklarını vurguladı.
İletişim becerileri üzerine kitaplar yazan ve birçok konferansa katılarak etkili iletişimin yollarını anlatan Türkiye Hastanesi Genel Koordinatörü Hayati Odabaşı, insanlar arası iletişimle ilgili çok değerli bilgiler verdi. Teknolojinin ilerlemesine rağmen kişiler arası iletişimin kalitesinin artmadığına dikkat çeken Odabaşı, “Başarının sırrı kaliteli iletişimdir. Dürüstlükle, empatiyle ve samimiyetle zorlukları aşabiliriz.” dedi. Odabaşı, ayrıca beden diliyle ilgili de uygulamalı anlatımlarda bulundu.
İhlas Holding Organizasyonel Gelişim ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı M. Selim Düzgün, gençlere etkili CV yazmanın püf noktalarını anlattı. İyi bir CV hazırlamanın önemine dikkat çeken Düzgün, bu konuda gençlerle pratik çalışmalar yaptı. “Bir CV hazırlarken, öncelikle iyi bir özgeçmiş hazırlayın. Kariyer hedeflerinizi ve hayat vizyonunuzu etkilyeci bir biçimde anlatın.” diyen Düzgün, insan kaynakları olarak daha önce çalışılan yerlere de dikkat ettiklerini, ayrıca İngilizce bilmenin değil seviyesinin daha önemli olduğunu söyledi.
Eğitimin son gününde gençlerle bir araya gelen Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, iyi iş ve iyi eş seçmenin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. “İyi eş mutluluktur. Kötü arkadaş, şeytandan ve nefisten daha tehlikelidir.” ifadelerini kullanan Ayvallı, İslamiyetin iyi arkadaş, iyi iş ve iyi eş seçme dini olduğunu belirtti.