GENÇLER ORGAN BAĞIŞINI DESTEKLİYOR

GENÇLER ORGAN BAĞIŞINI DESTEKLİYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin ‘toplumsal farkındalık’ projelerine aktif olarak katılımında da öncü rol oynuyor. Türkiye Organ Nakli Vakfı ile ortak yürütülen “Gençler Organ Bağışını Destekliyor: Her Bağış Yeni Bir Hayattır” projesi ile Ankara’da 10 bin öğrencinin organ bağışı konusunda bilinçlenmesinin de yolu açıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Organ Nakli Vakfı, gençlerin organ bağışı konusunda duyarlılığını artırmak için 21 Kasım-24 Şubat tarihlerinde Ankara’yı pilot bölge alarak “Gençler Organ Bağışını Destekliyor” projesine hayat verdi. Ankara’nın 25 ilçesinde belediyelerin de desteği alınarak yürütülen 25 ayrı konferansla 10 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında son iki ayda 15 ilçede 6 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı.
Türkiye Organ Nakli Vakfı’nın koordinasyonunda vakıf üyesi organ nakli koordinatörlerince verilen konferanslarda, gençlere organ bağışının temel prensipleri anlatılıyor. İlçe milli eğitim müdürlüklerinin yönlendirdiği öğrencilerin katılımıyla belediyelerin organize ettiği konferans salonlarında gerçekleştirilen konferanslar, organ bağışını anlatan kamu spotu gösterimi ve multivizyon filmlerle destekleniyor. Gençler, bu konferanslarda organ nakli koordinatörlerine organ bağışıyla ilgili her türlü soruyu yöneltip, yanıt alma olanağına da sahip oluyor. Konferanslarda öğrencilere proje için hazırlanan “Gençler Organ Bağışını Destekliyor” başlıklı özel broşürler dağıtılıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle yürüyen “Gençler Organ Bağışını Destekliyor: Her Bağış Yeni Bir Hayattır” projesi Şubat sonunda tamamlanacak. Projenin kapanış konferansı 24 Şubat’ta Pursaklar’da yapılacak. Proje tamamlandığında Ankara’da 10 binin üzerinde öğrencinin organ bağışı konusunda bilinçlenmesi planlanıyor.
BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ’TAN TAM DESTEK
Türkiye’de her yıl binlerce kişinin organ nakli beklerken hayatını kaybettiğine vurgu yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Organ nakli konusunda gerekli bilincin kazanılması için bir projeyle daha gençlerimize ışık tutmayı hedefliyoruz. Şu anda bu proje ile 10 bin gencimize ulaşmış bulunmaktayız. Ben ümit ediyorum ki Bakanlığımız ile Türkiye Organ Nakli Vakfı’nın ortak çalışması olan bu projemizle bitiş tarihine kadar daha fazla gencimizle buluşarak organ bağışının yaygınlaşmasını sağlarız. Pilot bu projemizi önümüzdeki dönemlerde Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Biz istiyoruz ki her bağış bir hayat kurtarır mantığıyla yetişen nesiller sayesinde organ nakli ülkemizde yaygınlaşsın ve bu yüzden daha fazla can kayıpları yaşanmasın” dedi.
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci de, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla birlikte çalışmaktan, onların desteğini almaktan büyük onur duyuyoruz. Türkiye’de 30 bin kişi hayata tutunmak için organ nakli bekliyor ama ne yazık ki her yıl 2 bin kişi beklediği organı bulamadığından hayatını kaybediyor. Bu rakamları daha aşağılara çekmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yeni projelerde çalışmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.