Genelkurmay CHP'ye dava açtı

Genelkurmay CHP'ye dava açtı

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Balyoz Davası kapsamında tutuklu bulunanlarla görüşerek hazırladığı ve 'Balyoz Kumpası' adını verdiği raporun tanıtımını bir basın toplantısıyla yaptı. Toplantı sırasında CHP'li milletvekili Özgür Özel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in Balyoz davasından tutuklu askerlere ve onların ailelerine "Başbakan benim hulus (temiz kalplilik) ve saffetimden yararlandı" dediğini iddia etti.

ÖZGÜR ÖZEL'İN GENELKURMAY İDDİASI
Özgür Özel, Genelkurmay Başkanı'nın bu göreve geldikten hemen sonra Ekim 2011'de silah arkadaşlarına Balyoz Davası'yla ilgili "Hiç merak etmeyin bu konuyu kendi yöntemlerimle çözeceğime söz veriyorum" dediğini öne sürdü:

"Ancak kendisi bu ifadesini teyit etme mertliğini dahi gösterememektedir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda kendi dönemindeki öğrencileri bu davayla kendisi arasındaki illiyet bağını ortadan kaldıracak şekilde davanın dışında tutmak için 'Bu karacılar yakınımdır' ziyaretleri yaptığını ve kendisiyle arasındaki tüm karacıların ceza almadan kurtulması için elinden gelen tüm çabayı sarf ederek başarılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu konuda bir kelime açıklama yapmaktan kaçınıyor."

CHP'li Özgür Özel, Genelkurmay Başkanı'nın Balyoz sanığı askerlere ve ailelere mesaj gönderdiğini iddia etti:

"Ama 'Bu işi kendi yöntemlerimle halledeceğim dediği halde sonuç böyle olmuşken kendisine sitem ileten ailelere veya halihazırda silah arkadaşlarına da şu mesajı yolluyor hiç utanmadan ve sıkılmadan. 'Başbakan benim hulus ve saffetimden yararlandı' Yani bir iyi niyete sahip olduğunu, saf, arı, temiz bir kişi olduğunu, kendisini kandıranın Başbakan olduğunu ifade ediyor."

"BALYOZ DAVASI SİYASİ BİR DAVA"
Balyoz Davası'nın siyasi bir dava olduğunu iddia eden Özgür Özel, Genelkurmay Başkanlığı'nın sadece istifası istendiğinde "savunma" amaçlı konuştuğunu, istifa çağrılarını görmezden geldiğini savundu. Özgür Özel bir dizi soru yöneltti:

"Şimdi kendisiyle aynı soyadı taşıdığım Genelkurmay Başkanı Özel'e soruyorum bu açıklamanızın arkasında duracak mısınız? Çıkıp Başbakanın sizi kandırdığını hulus ve saffetinizden yararlandığını, aslında siz silah arkadaşlarınızın tamamının suçsuzluğuna inandığınızı son sentezde ben senin dediğini yapacağım diyen Başbakanın size sırt döndüğünü teyit ediyor musunuz? Yoksa bir başka gerçekdışı söylemle kendinizi yarın farklı bir şekilde savunacak mısınız?"

GENELKURMAY İDDİAYI YARGIYA TAŞIYOR
Özel'in bu açıklamalarını Genelkurmay Başkanlığı vakit geçirmeden yargıya taşıdı. Genelkurmay'dan akşam saatlerinde yapılan açıklamada "Sözkonusu raporun sunumu esnasında Genelkurmay Başkanı'na atfen söylenen ifadelerin tamamı gerçek dışı olup konu adli makamlara aktarılmıştır" denildi.

CHP: Sanıkları ve aileleri şahit dinleteceğiz
Genelkurmay açıklamasının ardından CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu'ndan da yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi:

"Basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Balyoz duruşmaları sırasında ve sonrasında gerek Hasdal, Hadımköy ziyaretlerinde gerekse kendisi ile görüşen ailelere söylediği ifadelerini değerlendirdik ve bunu eleştirdik. Bugüne kadar tüm haksız, hukuksuz yargılamalar sırasında susarken ilk kez geçen sene yaptığımız istifa çağrısı ve ikinci olarak da bugün yaptığımız değerlendirmeler üzerine suskunluğunu bozan Genelkurmay Başkanlığından söz konusu ifadelerimizle ilgili mahkeme yoluna gidileceği açıklanmıştır. Bu durumu büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ve hayatta olan tüm Balyoz sanıkları ile ailelerini ilerleyen süreçte görülecek mahkemelerde şahit dinleteceğimizi kamuoyunun ve siz değerli basın mensuplarımızın bilgilerine sunarız."

CHP'nin "Balyoz Kumpası" Raporu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise 'Balyoz Kumpası' adını verdikleri raporla ilgili açıklamalarda bulundu. Ağbaba, ortaya koydukları raporla "siyasi davalardan biri olan 'Balyoz Darbe Planı' davasında yaşanan haksızlıkları ve hukuksuzlukları tarihe not düştüklerini" ifade etti.

Davaya konu edilen dijital verilerin hatalı ya da tutarsız olduğunu ve iddiaların delillere dayanmadığını öne süren Ağbaba, bilirkişi raporlarının görmezden gelindiğini, dava sürecinin de ön yargılı yürütüldüğünü iddia etti.

Ağbaba, Balyoz davasının, "asrın iftirası" olarak anılacak bir dava olduğunu savunarak, "Balyoz davası, Türkiye'nin hukuk, siyasi ve askeri tarihinin utanç duyulacak kapkara bir lekesidir. Balyoz davası, Türkiye'nin tarihindeki karanlık dönemlerin aktörlerinin vücut değiştirerek kurguladıkları ve başarıya ulaştıkları bir kumpastır" diye konuştu.

Yargı sisteminin bu kumpası kurgulayanları ve yapanları ortaya çıkaramadığını kaydeden Ağbaba, bu konunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde vakit geçirmeksizin gündeme alınması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısına, tutuklu iken cezaevinde hayatını kaybeden Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp'in eşi Sema Özenalp de katıldı.