"gerçek Üniversite Dünyanın Her Yerinde Geçerli Bir Eğitim Verir"

"gerçek Üniversite Dünyanın Her Yerinde Geçerli Bir Eğitim Verir"

Kadir Has Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han gençlerin üniversite seçimlerini yaparken, geleceklerini doğru şekillendirecek, kendilerini iş hayatına hazırlayacak ve bir dünya vatandaşı olmaları konusunda yollarını açacak kurumları tercih etmeleri önerisinde bulundu.
Ahmet Kasım Han, İzmir’de düzenlediği basın sohbet toplantısında, gençlerin doğru seçim yapmaları için gereken evrensel üniversite kavramı ve eğitimin temel anlamı konusunda bilgi verdi. Üniversiteleri, sadece basit anlamda eğitim veren, diploma kazandıran ya da araştırma yapan kurumlar olarak tanımlamanın çok kısıtlayıcı ve dar bir yaklaşım olacağını vurgulayan Han, gerçek bir üniversitenin evrensel bilim ile şekillenen ve öğrencilerine dünya çapında bir gelecek hazırlayan yapıda olması gerektiğini söyledi.
Han, üniversitelerin felsefesinin, eğitim ve araştırma çalışmaları kadar toplumdaki ve dünyadaki gelişmeleri sürekli izleyen, gelişmelere önceden tahmin ederek yeni açılımlar tasarlayan, yenilikler geliştiren ve öncülük eden, yaşamın her alanında toplumun nabzını tutarak sosyal projeler üreten, topluma, ülkeye ve insanlığa katkı sağlayan kurumlar olarak şekillenmesi zaruretini vurguladı.
İzmir’de bulunma nedenlerinin de bu anlayış çerçevesinde biçimlendiğini belirten Doç. Dr. Han; “Kadir Has Üniversitesi gerçek anlamda bir vakıf üniversitesidir. Bundan kasıt Üniversitenin kurucusu olan Kadir Has Vakfı’nın süreklilik arz eder biçimde üniversitemize kaynak desteği sağlamasındandır. Haliyle üniversitemiz, kimliği ile uyumlu biçimde, üzerine düşen toplumsal sorumluluğun hakkını vermeyi önemsemektedir. Bu çerçevede aldığımız bir kararla, İstanbul dışına çıkarak, dünyada ve Türkiye’de üniversite kavramı nedir, üniversite eğitiminde hakim trendler nelerdir, küresel istihdam piyasasının gereksinimleri çerçevesinde sağlıklı üniversite eğitimi nasıl olmalıdır, üniversite ve meslek seçiminin kriterleri nedir, başlıkları temelinde ebeveyn ve öğrencilerimizi bilgilendirmek üzere bir program başlattık. Amacımız üniversite tanıtımından ziyade, ne yazık ki eğitim meselesinin ciddiyetine uygun olmayan biçimde piyasalaşan üniversite “satış” rekabetinin dışına çıkarak velilerimizi, öğrencilerimizi ve eğitim alanındaki paydaşlarımız olan sayın öğretmen, idareci ve rehber hocalarımızı bilgilendirmek. Tanıtım zihniyetiyle değil, bilinçlendirme hedefiyle hareket ediyoruz. Gerçek vakıf üniversitesi olmamızın bize tanıdığı bu imkanı, Kurucumuz Kadir Has beyefendinin “Vatan borcu ödemek” anlayışıyla uyumlu biçimde kullanmayı hedefledik. Bugün İzmir’e de borcumuzun bir kısmını ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kadir Has Üniversitesi’nin gelirlerinin bütünüyle eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve burslarına harcandığının altını çizen Han; “Üniversitemizi 2014 yılında tercih eden 1355 öğrencinin yüzde 82’si bursludur. Vakfın gücü hem bursların hem de kalite odaklı anlayışın sürekliliğini güven altına almakta, öğretim kadrosuna ve idarecilere piyasa baskısından bağımsız davranma imkanını vermektedir. Bu da bizlerin tüm çabamızı mezunlarımızın adedini değil, kalitesini arttıracak projelere odaklamamızı sağlamaktadır” dedi.
Han, İstanbul’un merkezinde bir dünya üniversitesi olma hedefiyle yola çıkan Kadir Has Üniversitesi’nin eğitim-öğretim anlayışının da; evrensel vizyona sahip, alanında mükemmel bilgi ve beceriyle donanmış, kendine güvenen, en az bir yabancı dil bilen, sorumluluk sahibi, dünyadaki değişimleri takip eden değil, ön gören ve şekillendiren mezunlar veren bir üniversite olarak yapılandığını belirtti.
Bu kapsamda, 1997’de 4 öğrenciyle başladığı yolculuğuna bugün 5000’den fazla öğrencisi, 10 bine ulaşan mezunuyla devam eden Kadir Has Üniversitesi’nin, Türkiye’nin en deneyimli vakıf üniversiteleri arasında yer aldığını belirten Han, “Üniversitemizde, Hukuk Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesi olmak üzere 6 fakülte bulunmakta. Kadir Has Üniversitesi’nde, ayrıca, Yabancı Diller Yüksekokulu Kadir Has Meslek Yüksekokulu ve Adalet Meslek Yüksekokulu da yer almakta” dedi.
BURSLU ÖĞRENCİLER İLE DAHA NİTELİKLİ EĞİTİM
Çok sayıda öğrenciden ziyade, nitelikli sayıda öğrenci yetiştirmeyi hedef alan Kadir Has Üniversitesi’nde burslu okuyan öğrenci oranı her geçen yıl arttığının altını çizen Doç. Dr. Ahmet Han, Üniversitenin burs olanakları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “ÖSYM Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki Üniversiteye Giriş Üstün Başarı Bursu’nun yanı sıra daha çok öğrencinin faydalanabilmesi için Spor Bursu ve Khas Onur Bursu gibi pek çok farklı başlıkta burs bulunmaktadır.”
AVRUPA VE ABD’DE ÇİFT DİPLOMA FIRSATI
Kadir Has Üniversitesi’nin ABD, Avrupa, Uzakdoğu ve komşu ülkelerdeki lider üniversiteler ile farklı alanlarda yapılan ikili anlaşmalar sayesinde öğrenciler çift diploma, yurtdışı eğitimi imkanına kavuştuğunu belirten Han, “Kadir Has Üniversitesi’nin 21 ülkede 84 Erasmus değişim anlaşması ve 60’dan fazla üniversite ile de işbirliği anlaşmaları bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak için farklı işbirlikleri de yapıyoruz” diye konuştu.
ABD’de Montana State University ve Purdue University Indianapolis ile çift diploma anlaşmalarının da bulunduğunu söyleyen Han, “Başvuru koşullarını yerine getiren öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerinin 2 yılını Kadir Has Üniversitesi’nde, 2 yılını da belirtilen üniversitelerden birisinde okuyarak, her iki üniversitenin de diplomasını almaya hak kazanabiliyor” dedi.
Coventry Üniversitesi ile geçtiğimiz yıl stratejik anlaşma yapıldığına da dikkat çeken Han, anlaşmayla ilgili şunları anlattı: “İngiltere’de Coventry Universitesi ile olan çift diploma anlaşması çerçevesinde başvuru koşullarını yerine getiren İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Ekonomi, İşletme bölümleri) ve İletişim Fakültesi (Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim Tasarımı, Yeni Medya, Reklamcılık ve Radyo, Televizyon ve Sinema bölümleri) öğrencileri 3 yıl Kadir Has Üniversitesi’nde, 1 yıl Coventry Üniversitesi’nde eğitim görerek çift diploma alabiliyorlar.”