Gezi olaylarının bilançosu: 103 gözaltı

Gezi olaylarının bilançosu: 103 gözaltı
Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle İstiklal Caddesi’nden Taksim'e çıkmak isteyen gruba polis müdahale etti. Aynı saatlerde Gazi Mahallesi'nden Taksim'e yürümek isteyen gruba yine müdahale edildi. Akşam 20.30 sıralarında Kadıköy, Beşiktaş, Okmeydanı, Osmanbey'de de müdahale başladı. Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümü nedeniyle Taksim'e çağrı yapan Taksim Dayanışması üyeleri de Saat 22.00 sularında eylemi sona erdirdiğini açıkladı. Çıkan olaylarda toplam 103 kişi gözaltına alındı. 

ÇIKAN OLAYLARIN ARDINDAN 103 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul'da yapılan gösteri ve eylemlerin ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı. Başta Beyoğlu ve çevresi olmak üzere Şişli, Sultangazi ve çevre ilçelerde toplam 103 kişi gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde başlayan eylemler gecenin ilerleyen saatlerine dek sürdü. Yer yer ufak çapta müdahalelerin sürdüğü olaylar dışında polis İstanbul genelinde asayişi sağladı. Ekiplerin bekleyişi sürerken gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ'NDEN TEŞEKKÜR
Eylemlere fazla katılım göstermedikleri için İstanbullulara da teşekkür eden Altınok, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:  "İstanbul halkı gayet huzurlu ve güzel davrandı. Bu eylemlere fazla iştirak etmedi. Polis arkadaşlarımızla fazla kaza bela olmadan güzel bir gün geçirdik. İstanbul'a huzur ve güven yakışıyor. İstanbul'un huzurunun ve güveninin daim olması hem Türkiye için hem İstanbul'da yaşayan bizler için çok önemli. Bütün İstanbullu hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Memur arkadaşlarımıza, polis arkadaşlarımıza, rütbeli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yaralanan arkadaşlarımız oldu,bir kurşunla yaralanan polis arkadaşımız oldu, molotofla yaralanan bir emniyet müdür yardımcısı arkadaşımız oldu, 4 tane memurumuz yaralandı. Onlara da acil şifalar dinliyorum. Gayet güzel bir uygulama yaptık. Şu an tam rakam belli değil ama 120 civarında bir gözaltı oldu."

TAKSİM ÇIKMAK İSTEDİLER

İstiklal Caddesi üzerinde toplanan yüzlerce gösterici, yasaklanmasına rağmen, Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. 

Güvenlik gerekçesiyle kapatılan Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na yürümekte ısrar eden göstericiler, dağılmak istemeyince müdahale geldi. 

KALABALIK ARA SOKAKLARA DAĞILDI

Sıraselviler'de başlayan müdahalenin ardından göstericiler İstiklal Caddesi ve üzerindeki ara sokaklara dağıldı. Kalabalık, tazyikli su, biber gazı kullanılarak dağıtılırken, bölgede gerginlik sürüyor.

KADINLAR YARALANDI

Galatasaray Lisesi önüne slogan atarak gelen gruba, burada bekleyen polisler müdahalesi burada da devam etti. Tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edilen grupta bazı göstericilerin zor anlar yaşadığı görüldü. Bir kadın göstericinin ise kolundan yaralandığı, bir kadın göstericinin de fenalaştığı görüldü ve bir kadın göstericinin de ayağından yaralandığı görüldü. Müdahale sırasında çevrede bulunan bazı dükkanlarında camları kırıldı. Polis müdahalesi sırasında caddede bulunan ayakkabılar dikkat çekti.

KADIKÖY'DE MÜDAHALE

Kadıköy D-100 Karayolu Göztepe mevkiinde bir grup pankart açarak yolu trafiğe kapatmak istedi. Çevik kuvvet ekipleri de gruba müdahale ederken, eylemcilerden bazılara polise molotof kokteyli attı. Göstericiler ara sokaklara kaçarken, D 100 Karayolu'nda hareketli dakikalar yaşandı. TOMA aracı karayolunda manevra yapıp ters istikamette bir müddet ilerledi. Çevik kuvvet ekipleri de D-100 Karayolu'nda grubun yolu trafiğe kapatmaması için bir müddet bekledi. Atılan molotof kokteyli bir polis memuru tarafından söndürüldü.

BEŞİKTAŞ'TA MÜDAHALE: 15 GÖZALTI

Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen aralarında Çarşı grubunun da bulunduğu eylemcilere polis müdahale etti. Teşvkiye'de başlayan polis müdahalesi ara sokaklara uzandı. Polis TOMA'dan sıkılan tazyikli su, gaz bombası ve boyalı mermilerle gruba müdahale etti. Müdahale sonrası grup ara sokaklara girerek dağıldı. Polisle grup arasındaki kovalamaca bir süre ara sokaklarda sürdü. Çevik kuvvet ekipleri vatandaşlar tarafından tencere tava çalınarak protesto edildi. Beşiktaş Çarşı Meydanı'nda yapılan müdahalelerde 1'i kadın 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

OSMANBEY'DE MÜDAHALE

Beşiktaş Çarşı’da toplanan bir grup gösterici, Nişantaşı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis göstericilerin yürüyüşüne izin verdi ancak grup Osmanbey’e geldiğinde Taksim’e çıkmak istedi. Bunun üzerine grup polisle karşı karşıya geldi. Göstericilerin polise taş ve molotof kokteyli attığı görüldü. Polis yaklaşık 50 kişilik gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

GAZİ MAHALLESİ

Sultangazi Gazi Mahallesi'nde toplanarak Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. TEM Otoyolu'na çıkmak isteyen gruba polis, biber gazı ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti. Eylemciler ile polis arasındaki olaylar yer yer devam ediyor.

OKMEYDANI'NDA DA MÜDAHALE VAR

Okmeydanı Şark Kahvesi ve çevresinde toplanan yüzleri kar maskeli kalabalık bir grup, yolu trafiğe kapatmak istedi. Polis, yasadışı gösteri yapan grubun dağılması ve yolun yeniden trafiğe açılması için göstericileri uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan göstericilere polis biber gazıyla müdahale etti. Grup, müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklarda yeniden toplanan göstericiler, bu kez polise molotof kokteyli ile saldırdı.

TARLABAŞI'NDAN TAKSİM'E YÜRÜYENLERE GÖZALTI

Sloganlar eşliğinde Tarlabaşı'ndan Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan bir grup, polis ekipleri tarafından uyarıldı. Uyarıları dikkate almayan gruptan 16 kişi gözaltına alındı. 

TOMA VE AKREPLER İSTİKLAL'E GİRDİ

Akşam saatlerinde İstiklal Caddesi'nde kalabalığın giderek artması üzerine çok sayıda polis buraya kaydırıldı. TOMA ve Akreplerle caddeye giren polis, kalabalığın toplanarak daha da artmasına izin vermedi.  Bu sırada fotoğraf çeken bir kişi, basın kartı olmadığı için gözaltına alındı.

TAKSİM'DE PANKART GÖZALTISI

Taksim Meydanı'na bakan bir binanın 5. katından "Korkmayın" yazıyı pankart sarkıtan 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 kişi, polis merkezine götürülürken asılan pankart da indirildi.

TAKSİM DAYANIŞMASI EYLEMİ BİTİRDİ
Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümü nedeniyle Taksim'e çağrı yapan Taksim Dayanışması üyeleri eylemi sona erdirdiğini açıkladı.

İstiklal Caddesi Meşelik Sokak'ta bekleyen ve caddeye çıkmalarına izin verilmeyen Taksim Dayanışması üyeleri saat 21.30 sıralarında Taksim'deki eylemi sona erdirdi. Fransız Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapmak isteyen ancak izin verilmeyince yaklaşık 3 saat sokakta bekleyen yaklaşık yüz kişi polisin kontrolünde sokaktan ayrıldı.

GEZİ'NİN YIL DÖNÜMÜNDE SABAH YAŞANANLAR

Gezi parkı olaylarının birinci yıldönümünde polis, Taksim'de toplanmaya başladı. Saat 09.30'dan itibaren polis ekipleri Taksim'e otobüslerle geliyor. Meydan da itfaiye ve belediye araçları da hazır bekletildi.

GEZİ PARKI KAPATILDI

Polis, Gezi Parkı'nı saat 10.50 sıralarında vatandaşlara kapattı.  Polis, Taksim, Okmeydanı, Mecidiyeköy ve Beşiktaş’ta geniş güvenlik önlemleri aldı.

SİVİL POLİSLER İŞ BAŞINDA

Taksim'de çok sayıda sivil polis de görev yapıyor. Polislerin siyah sırt çantaları ve copları dikkat çekti. Polislerin sırt çantalarında gaz maskesi ve gaz tüfeği olduğu öğrenildi.

İSTANBUL'A POLİS TAKVİYESİ

Gezi Parkı eyleminin birinci yıldönümü nedeniyle İstanbul'a bir çok ilden uçakla polis getirildi. Türk Hava Yolları'ndan kiralanan uçaklarla Sinop, Ordu, Samsun, Giresun, Çorum, Kırşehir, Nevşehir, Kastamonu, Elazığ, Bingöl, Mardin'den İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen polisler, buradan otobüslerle görevlendirildikleri yerlere hareket etti..

Bu arada Atatürk Havalimanı'nda görevli 200 polis de Gezi Parkı çevresinde görev yaptı.

TAKSİM ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Gezi Parkı Olaylarının yıl dönümü nedeniyle polis Taksim ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Önlemler çerçevesinde Taksim'e çıkan yollar, polis çekicileriyle kapatıldı. Otomobilleri ile Taksim istikametine gitmek isteyen vatandaşlar alternatif güzergahlara yönlendirildi. Bazı vatandaşların da duruma tepki gösterdiği görüldü.

VAPUR SEFERLERİ DE İPTAL

Şehir Hatları'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğünün aldığı kararlar uyarınca saat 15: 00'ten itibaren ikinci bir duyuruya kadar Anadolu'dan Avrupa'ya tüm seferlerimiz iptal edilmiştir" denildi.

FÜNİKÜLER DE KAPALI

Yasaklar çerçevesinde Kabataş Füniküler ve Maçka-Taşkışla Teleferik hatlarımızda seferler, Valilik kararı gereği yapılamadı.

MEYDANA GİRİŞLER KAPATILDI

Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle Taksim'de polis önlemleri artırıldı. Polis, meydandaki vatandaşları uzaklaştırdı. Çevik kuvvet tarafından meydana girişler kapatıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A ÖZEL ÖNLEM

İstanbul'da bulunan Başbakan Erdoğan bugün Sultangazi Belediyesi'nin yeni hizmet binasının açılışına katılacak. Başbakan Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki evinin çevresinde alınan rutin güvenlik önlemlerinin yanında Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliği Bahçesinde yer alan TOMA dikkat çekti. Büro Amirliği, Başbakan Erdoğan'ın evine 100 metre mesafede bulunuyor.

ÇİÇEK BIRAKMAK İSTEYEN VATANDAŞA İZİN YOK

Taksim Gezi Parkı'na çiçek bırakmak istediğini belirten bir vatandaşa polis izin vermedi. Mehmet Rıza Camcı, polislerden izin isteyerek parka çiçek bırakmak istedi. Saat 10.50'de kapatılan Gezi Parkı'nda nöbet tutan polisler, Camcı'ya izin vermedi. Esnaf olduğunu belirten ve kendi yetiştirdiği çiçeklerle parka geldiğini söyleyen Mehmet Rıza Camcı, 'Burada kaldım geçen sene. 19 gün burada yattım ve burada vuruldum, gaz bombasıyla vuruldum. Onun için, hüzünlendim geldim, çiçeklerle geldim. Zaten buraya gelenler çiçeklerle geliyor" şeklinde konuştu.

KİTAP OKUMA GERGİNLİĞİ

Gezi Parkı’na gelen bir grup, parkın merdivenlerinde kitap okumak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine eylemciler, yola oturarak kitap okumaya başladı. Bunun üzerine polis, kitaplı eylemcileri yoldan kaldırmaya çalıştı. Bu sırada eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşandı.

CNN MUHABİRİ GÖZALTINA ALINDI

Taksim Meydanı’nda Gezi Parkı’nın birinci yıldönümü için eylemler başlarken, CNN’in muhabiri Ivawn Watson canlı yayında gözaltına alındı. Watson, Twitter hesabından, “Türkiye polisi beni ve ekibi Taksim Meydanı’nda canlı yayın sırasında gözaltına aldıç Bir polis beni k.ç.mdan tekmeledi” mesajı yazdı. Canlı yayında gözaltına alınan CNN International muhabiri Ivan Watson serbest bırakıldı.

EMNİYET CNN MUHABİRİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Emniyet, İvan Watson için şu açıklamayı yaptı: “Bazı basın ve yayın kuruluşlarında yer alan ‘Polis CNN International muhabiri Ivan Watson’u gözaltına aldı.’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır.”

SIRRI SÜREYYA ÖNDER

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin anısına, Gezi Parkı'na çiçek bıraktı. Önder, elinde bir buket papatya ile polis çemberinin arasından geçerek, merdivenleri çıktı. Kendisini takip eden gazeteciler ile birlikte Gezi Parkı'na giren Sırrı Süreyya Önder, bir buket çiçeği park içindeki bir kayanın üzerine bıraktı. Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çiçekleri yitirdiklerimizin anısına bıraktım" dedi ve Gezi Parkı'ndan ayrıldı.