Gıda ile temas eden plastik malzemelere düzenleme

Gıda ile temas eden plastik malzemelere düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığınca, gıda ile temas eden plastik  malzemelerin taşıması gereken özellikler belirlendi.  Bakanlığın, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve  Malzemeler Tebliği Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe  girdi.

 Buna göre, plastik malzemeler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden  Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik ile tebliğle uyumlu olması halinde piyasaya  arz edilebilecek. Bu çerçevede tebliğde, plastik madde ve malzemelerdeki plastik  katmanların üretiminde kullanılan maddeler için spesifik ve toplam migrasyon  limitleri ve özel kısıtlamalar yer aldı.  Öte yandan plastik maddelerin üretiminde sadece tebliğde bulunan  listedeki maddeler kullanılabilecek.

Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren işletmeciler, tebliğ  hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar 6'ncı madde ile yürürlükten kaldırılan Türk  Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin  Migrasyon Testinde Kullanılan Gıda Benzerleri Listesi Tebliği (Tebliğ No:  2013/35) hükümlerine uymak zorundadır.

Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeciler, 31 Aralık 2020'ye  kadar tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak.  Bu arada, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve  Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testinde Kullanılan Gıda Benzerleri Listesi Tebliği de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, gıda ile temas eden plastik madde ve malzemelerin  bileşenlerinin migrasyon testinde kullanılan gıda benzerleri listesi belirlendi.  Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmecilere 31 Aralık 2020'ye kadar geçiş  süreci tanındı. Düzenlemeler Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında  gerçekleştirildi.